Συστήματα αποδείξεων μηδενικής γνώσης - Κουτσούμπας, Ζήσης (2022)
Συνήθως, για την απόδειξη της ορθότητας ενός ισχυρισμού, καλούμαστε να παρουσιάσουμε μία διαδικασία η οποία χρησιμοποιεί κάποια αρχικά δεδομένα για να καθορίζει μία σειρά από "λογικά" βήματα , τα οποία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ισχυρισμός αληθεύει. Διαισθητικά, ένα συμβατικό σύστημα απόδειξης είναι ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο μπορούν να εκφραστούν ευκρινώς κάποιος ισχυρισμός, μία απόδειξη για αυτόν τον ισχυρισμό και ένας αποτελεσματικός τρόπος επιβεβαίωσης της ορθότητάς τους. Αντιθέτως, ένα διαδραστικό σύστημα απόδειξης είναι ένα διαδραστικό πρωτόκολλο στο οποίο δύο πρόσωπα ανταλλάσσουν μηνύματα ώστε το ένα πρόσωπο να αποδείξει έναν ισχυρισμό σε ένα άλλο που ελέγχει την ορθότητα της απόδειξής του. Τα συστήματα αποδείξεων μηδενικής γνώσης είναι διαδραστικά συστήματα αποδείξεων από τα οποία δεν προκύπτει καμία άλλη πληροφορία εκτός της ορθότητας ή μη της πρότασης που εξετάζεται.