Περιβαλλοντικές αλλαγές και μετανάστευση - Μαντά, Αθανασία (2022)
Το ζήτημα της περιβαλλοντικής μετανάστευσης απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται άμεσα ή έμμεσα να μεταναστεύσουν, λόγω σοβαρών περιβαλλοντικών αλλαγών και προβλημάτων. Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των μεταναστών/προσφύγων στη χώρα μας είναι υψηλότερος από ποτέ. Ο ρόλος της εκπαίδευσης στη νέα αυτή πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αποτελεί μέσο κοινωνικής ενσωμάτωσης και οφείλει να προετοιμάσει τους/τις μαθητές/μαθήτριες ως πολίτες μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας που θα σέβονται την πολιτισμική ετερότητα. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να εστιάσει στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να εξοπλίσει τους εκπαιδευτικούς με τα απαραίτητα εφόδια, καθιστώντας τους ικανούς και έτοιμους να εμπλακούν στην εκπαίδευση προσφύγων.