Ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης στη διαχείριση της ετερότητας - Παπαδοπούλου, Ελένη (2022)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν να διερευνήσει την επίδραση της συναισθηματικής νοημοσύνης στις πρακτικές που επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί για τη διαχείριση της εθνοπολιτισμικής ετερότητας στην τάξη τους. Στη έρευνα συμμετείχαν 144 εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, διαφορετικών ειδικοτήτων, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου. Για τη συλλογή των ποσοτικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου, το οποίο στάλθηκε στα σχολεία μέσω e-mail. Η στατιστική επεξεργασία πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό πακέτο spss. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι ικανότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης επιδρούν σε χαμηλό βαθμό στην επιλογή των κατάλληλων πρακτικών για τη διαχείριση της εθνοπολιτισμικής ετερότητας και ιδιαίτερα στην Καλλιέργεια και Προάσπιση Θετικού Σχολικού Κλίματος, στις Μεθόδους & Τεχνικές Αντιμετώπισης των Σχολικών Προβλημάτων που Προκύπτουν από τις Εθνοπολιτισμικές Διαφορές και στην επιλογή των Σύγχρονων– Προηγμένων Μεθόδων & Τεχνικών Διδασκαλίας.