Η θεατρική αγωγή στο νηπιαγωγείο ως 'εργαλείο' περιβαλλοντικής επικοινωνίας - Ορφανίδη, Βασιλική (2022)
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη σημερινή εποχή αυξάνονται ραγδαία. Με υπαίτιο τον άνθρωπο, επιφέρουν αρνητικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρωπότητα. Αναφορικά, ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι τα απορρίμματα που βρίσκονται στη θάλασσα. Το συγκεκριμένο οικολογικό ζήτημα όχι μόνο είναι αντιαισθητικό αλλά και διαταράσσει την θαλάσσια βιοποικιλότητα. Ακόμη, προκαλεί αρκετά προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Σε αυτό το σημείο, βασικό ρόλο έχει η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Τα παιδιά, μέσω της Π.Ε., θα μάθουν, θα ευαισθητοποιηθούν και θα καλλιεργήσουν ολόπλευρα τον χαρακτήρα τους με βιωματικό τρόπο. Επίσης, ως υπεύθυνοι πολίτες θα αποκτήσουν ήθη και στάσεις και θα ενεργούν ομαδικά ή ατομικά στο μέλλον. Όσον αφορά την τέχνη του θεάτρου προσεγγίζει το ενδιαφέρον του ατόμου. Το ίδιο εκφράζεται, ενεργοποιείται, και ψυχαγωγείται. Επίσης, ενέχει ευαισθησίες και αποκτά γνώσεις με έναν διαφορετικό τρόπο. Υποστηρίζεται ότι η θεατρική τέχνη μπορεί να αξιοποιηθεί βέλτιστα. Μπορεί να επιφέρει με τις μεθόδους της σημαντικά και θετικά αποτελέσματα. Η σύνδεση και η αλληλεπίδραση λοιπόν αυτών των δύο, πιστεύεται ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην εκμάθηση όσο και στην ενεργοποίηση του ατόμου. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο, θα αντιμετωπίσει τα οικολογικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, το Νηπιαγωγείο αποτελεί μία πολύ σημαντική εκπαιδευτική βαθμίδα για τη πορεία ενός ατόμου. Μέσω αυτού, το παιδί μαθαίνει βιωματικά, κινητοποιείται και διασκεδάζει. Επιπλέον το ίδιο αποκτά ενσυναίσθηση και εξελίσσει ολόπλευρα τον χαρακτήρα του. Θεωρείται λοιπόν απαραίτητη η ένταξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με την θεατρική αγωγή στην προσχολική ηλικία. Έτσι το παιδί θα συμπορεύεται με αυτές τις περιβαλλοντικές αξίες και γνώσεις σε όλη του τη ζωή.