Αξιολόγηση και επιλογή βέλτιστων παραμέτρων logistics με χρήση μεθόδων γεωγραφικής ανάλυσης - Κουτσομύτης, Ευάγγελος (2022)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία ασχολείται με την αξιολόγηση και επιλογή των βέλτιστων παραμέτρων logistics, κάνοντας χρήση μεθόδων γεωγραφικής ανάλυσης. Η εργασία αυτή εκπονήθηκε από το τμήμα Γεωγραφίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σκοπός της είναι η ανάλυση των διαφόρων παραμέτρων που υπάρχουν σε μια κίνηση μεταφοράς προσωπικού και κατ’ επέκταση στα logistics γενικότερα. Με τη χρήση κατάλληλου προγράμματος γεωγραφικής ανάλυσης, γίνεται αξιολόγηση των διαφόρων παραμέτρων που προαναφέρθηκαν και εξετάζεται η βαρύτητα της κάθε μιας στην ολοκλήρωση της αποστολής. Σε πρώτη φάση αναλύεται η έννοια των logistics αλλά και η ανάγκη εφαρμογής τους στις σύγχρονες αλυσίδες εφοδιασμού, όπως επίσης και η ανάγκη αξιόπιστου υπολογισμού των παραμέτρων που σχετίζονται με αυτά. Αφού απαριθμηθούν οι προαναφερθείσες παράμετροι και δοθεί ένας σύντομος ορισμός για κάθε μια από αυτές, γίνεται αναφορά στην ανάγκη υπολογισμού κόστους στην κατανάλωση καυσίμου καθώς και στα προγράμματα για τον υπολογισμό της. Κατόπιν αναλύεται η κλίση ως παράμετρος αξιολόγησης μιας διαδρομής κάτι που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την εργασία ως παράγοντας επηρεασμού της κατανάλωσης καυσίμου. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας αναλύεται το πρόγραμμα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της, για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Αρχικά αναλύονται η γλώσσα R στην οποία έχει γραφτεί ο κώδικας του προγράμματος, καθώς και οι μεταβλητές του. Στη συνέχεια αναλύεται ο κώδικας του προγράμματος αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του, κάνοντας χρήση διαφόρων σεναρίων. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, γίνεται παρουσίαση των αποτελεσμάτων και σχολιασμός αυτών. Κατόπιν εντοπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του κώδικα για τον υπολογισμό παραμέτρων αλλά και της χρήσης μεθόδων γεωγραφικής ανάλυσης γενικότερα, ενώ δίνονται και προτάσεις βελτίωσης και μελλοντικής επέκτασης της μελέτης. Τέλος, εξάγονται και παρατίθενται τα συμπεράσματα καθώς και τυχόν παρατηρήσεις.