Ανάδειξη και διαχείριση της γεωποικιλότητας στην νήσο Λέσβο - Αντωνάκης, Εμμανουήλ; Antonakis, Emmanouil (2022)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία είχε ως σκοπό να μελετήσει την γεωποικιλότητα της Λέσβου, και ειδικότερα της περιοχής του απολιθωμένου δάσους. Ειδικότερα η συσχέτιση της μελέτης των απολιθωμένων κορμών με τη μελέτη των διεργασιών της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή κατά την διάρκεια του Κάτω Μειοκαίνου δημιουργεί το πλαίσιο για την κατανόηση και ερμηνεία των διεργασιών και της διαδικασίας δημιουργίας του απολιθωμένου δάσους. Στα πλαίσια της διπλωματικής προτείνεται μια μεθοδολογία για την χαρτογράφηση πυροκλαστικών ροών που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της Λέσβου. Με αυτήν την μεθοδολογία η εργασία στοχεύει να αποτελέσει ένα εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση της γεωποικιλότητας καθώς και για την ερμηνεία της. Απώτερος σκοπός ήταν να δημιουργήσουμε μια μεθοδολογία για την χαρτογράφηση των πυροκλαστικών ροών της περιοχής και τον τρόπο όπου αυτές κινήθηκαν. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η διεύθυνση των κατακείμενων απολιθωμένων κορμών ταυτίζεται με την κίνηση των πυροκλαστικών ροών καθώς οι κορμοί ακολουθούν γραμμικά αυτές τις ροές που τους παρέσυραν πριν από 20 εκατομμύρια χρονιά. Για την ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η συλλογή δεδομένων στο πεδίο με γεωλογική πυξίδα και μετροταινία. Τα δεδομένα αυτά πάρθηκαν για τους κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς. Όπου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις για το πλάτος την κλίση και την διεύθυνση (αζιμούθιο) του κάθε κορμού. Επιλέξαμε να πάρουμε δεδομένα για τους κατακείμενους κορμούς καθώς αυτοί έχουν παρασυρθεί από λασπορροή με ηφαιστειακά υλικά (πυροκλαστικές ροές). Εν συνέχεια τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν σε φόρμες excel και αναλύθηκαν σε προγράμματα gis όπως το (arcmap & cloudcompare).χρησιμοποιώντας νέφη σημείων από ορθοφωτοχάρτες της περιοχής είχαμε την δυνατότητα να συγκρίνουμε τις μετρήσεις με αυτές του πεδίου. Τα αποτελέσματα για την κάθε θέση που εξήχθησαν ήταν ένας χάρτης με όλους τους κατακείμενους κορμούς και ένα συνολικός χάρτης για όλες τις θέσεις με την κύρια διεύθυνση της κάθε μιας, ροδοδιαγράμματα όπου εμφανίζονται το πλήθος των κορμών σε κάθε διεύθυνση καθώς και ιστογράμματα όπου ποσοτικοποιούν το ποσοστό των κορμών σε κάθε διεύθυνση. Τα συμπεράσματα που βγάλαμε από αυτήν την ερευνά παρουσίασαν εξαιρετικό ενδιαφέρων καθώς σε κάθε θέση οι απολιθωμένοι κατακείμενοι κορμοί παρουσίαζαν ένα μοτίβο ως προς την διεύθυνση τους σε κάθε θέση σε σχέση με την κίνηση της λασπορροής που τα παρέσυρε .Το αποτέλεσμα είναι να μπορούμε να συμπεράνουμε πως η μετακίνηση τους έγινε στην ίδια πυροκλαστική ροή. Ένα συμπέρασμα που χρήζει περαιτέρω διερεύνηση είναι ότι συναντάμε μια διεύθυνση απολιθωμένων κορμό (βορράς νότος) η οποία δεν προέρχεται από το ηφαιστειακό κέντρο της Βατούσας με αποτέλεσμα να υποθέσουμε για την ύπαρξη ενός νέου ηφαιστειακού κέντρου βοριά η νοτιά των θέσεων με κύρια διεύθυνση κορμών βορράς νότος. Γνωρίζοντας την διεύθυνση των πυροκλαστικών ροών μπορούμε να χαρτογραφήσουμε και το παλεοανάγλυφο που έρρεαν πάνω σε αυτό. Ως μελλοντική έρευνα προτείνετε μια λεπτομερής καταγραφή όλων των κατακείμενων απολιθωμένων κορμών ώστε να μοντελοποιηθούν οι πυροκλαστικές ροές και εν συνέχεια να προσδιοριστεί το παλεοανάγλυφο που επικρατούσε πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή