Ψηφιακές ιστορίες στο νηπιαγωγείο: απόψεις και πρακτικές εκπαιδευτικών για μια διεπιστημονική προσέγγιση της διδασκαλίας των μαθηματικών και των θετικών επιστημών - Κουτρουφίνη, Αναστασία (2022)
Η ψηφιακή ιστορία εφαρμόζεται στο νηπιαγωγείο για να αποτυπωθούν οι εμπειρίες των μαθητών, αφού ακόμα δεν έχουν μάθει να εκφράζονται γραπτώς. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να μεταδώσουν στους μαθητές αυτά που θέλουν με έναν οικείο και προσιτό τρόπο. Στην παρούσα έρευνα η ψηφιακή ιστορία χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό υλικό για μια διεπιστημονική προσέγγιση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για ένα γνωστικό αντικείμενο που εμπεριέχεται στις Φυσικές Επιστήμες και συγκεκριμένα για τη χρησιμότητα του νερού για τους ζωντανούς οργανισμούς. Στην αρχή, πραγματοποιήθηκε μια συνέντευξη με τη νηπιαγωγό (πριν την προβολή της ψηφιακής ιστορίας) για να παρουσιαστεί η άποψη της εκπαιδευτικού σχετικά με την ψηφιακή ιστορία. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη ψηφιακή ιστορία στους μαθητές στα πλαίσια επίλυσης προβλήματος που αφορά ένα ζώο του δάσους. Το περιεχόμενο της ψηφιακής ιστορίας περιλάμβανε ποικίλους στόχους που αφορούν τα επιστημονικά πεδία των μαθηματικών και των θετικών επιστημών. Μαζί με την ψηφιακή ιστορία παρουσιάστηκαν και φωτογραφίες για να βοηθήσουν τους μαθητές στην επίλυση προβλήματος. Οι μαθητές κατόρθωσαν να επιλύσουν το πρόβλημα και η νηπιαγωγός τους καθοδήγησε διακριτικά. Τέλος, διενεργήθηκε μια δεύτερη συνέντευξη για να διαπιστωθεί αν η νηπιαγωγός άλλαξε την άποψή της για να εφαρμόσει μία δική της ψηφιακή ιστορία για ένα θέμα που αφορά τις θετικές επιστήμες. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η νηπιαγωγός θα εφάρμοζε την ψηφιακή ιστορία για ένα θέμα που θα εξυπηρετούσε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών της τάξης της. Παρατήρησε ότι το ενδιαφέρον των μαθητών παρέμεινε αμείωτο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επίλυσης προβλήματος. Η συγκεκριμένη ψηφιακή ιστορία πραγματοποιήθηκε σε ένα νηπιαγωγείο που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή. Θα ήταν ενδιαφέρον η συγκεκριμένη ψηφιακή ιστορία να πραγματοποιηθεί και σε ένα νηπιαγωγείο που βρίσκεται σε μια περιοχή που ανήκει σε κάποιο από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας για να διαπιστωθούν τυχόν διαφορές στον τρόπο σκέψης των μαθητών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επίλυσης προβλήματος.