Οι απόψεις των εκπαιδευτικών για τη χρήση ΤΠΕ στη διδασκαλία των μαθηματικών και οικονομικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Στεφανή, Ελένη (2022)
Η χρήση των ΤΠΕ στη διδασκαλία είναι πλέον αρκετά συχνή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο. Οι ΤΠΕ, σύμφωνα με την Ελληνική και Διεθνή βιβλιογραφία, κατέχουν κυρίαρχο ρόλο στην εκπαίδευση γι’ αυτό και οι απόψεις των εκπαιδευτικών στο θέμα είναι σημαντικές. Στην παρούσα εργασία εφαρμόστηκε η ποσοτική μέθοδος με σκοπό να διερευνηθούν οι απόψεις των Ελλήνων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τη χρήση και ένταξη των ΤΠΕ στη διδασκαλία των Μαθηματικών και Οικονομικών μαθημάτων. Το δείγμα του ερευνητικού τμήματος της εργασίας αποτέλεσαν 100 εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, ειδικοτήτων Μαθηματικών (ΠΕ03) και Οικονομολόγων (ΠΕ80) και το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ερωτηματολόγιο. Τα ερευνητικά ερωτήματα αφορούσαν τις απόψεις των εκπαιδευτικών για τη χρήση των ΤΠΕ στη διδασκαλία των Μαθηματικών και Οικονομικών, το βαθμό χρήσης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία, το βαθμό επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ και τις προϋποθέσεις χρήσης των ΤΠΕ στη σχολική πρακτική. Ενώ τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι η χρήση ΤΠΕ επιδρά θετικά στην παρεχόμενη ποιότητα εκπαίδευσης, καθώς και ότι η εισαγωγή τους στη διδασκαλία των Μαθηματικών και Οικονομικών μαθημάτων κρίνεται αναγκαία. Επίσης κατέγραψαν ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών κάνουν χρήση των ΤΠΕ στη διδασκαλία τους και ότι ο βαθμός επιμόρφωσης τους στις ΤΠΕ είναι υψηλός. Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις χρήσης των ΤΠΕ τους βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Τέλος στα αποτελέσματα καταγράφονται οι σχέσεις των δημογραφικών στοιχείων με τη χρήση και το επίπεδο χειρισμού τους.