Παιδαγωγική διάσταση της συνεισφοράς των ΤΠΕ, στη διδακτική διαδικασία, για τη διδασκαλία μαθήματος θετικών επιστημών - Χατζαντώνη, Καθολική (2022)
Η παρούσα εργασία διερεύνησε ατομικούς και σχολικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εκπαιδευτική χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ατομικοί παράγοντες περιελάμβαναν το φύλο, την ηλικία, τις στάσεις των εκπαιδευτικών προς τις ΤΠΕ, την σιγουριά που αισθάνονταν οι ίδιοι για τις γνώσεις τους όσον αφορά τη χρήση ΤΠΕ στην τάξη (αυτό-αποτελεσματικότητα), τα χρόνια προϋπηρεσίας, τα χρόνια που οι ίδιοι για προσωπικούς λόγους χρησιμοποιούν Η/Υ στο σπίτι και την επιμόρφωσή τους. Οι σχολικοί παράγοντες αφορούσαν την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου, τη σχέση επιρροής μεταξύ των συναδέλφων, την ύπαρξη τεχνικής υποστήριξης στο σχολείο και τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για την ηγεσία όσον αφορά την εκπαιδευτική ένταξη των ΤΠΕ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 65Έλληνες εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διαφόρων νομών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις τύπου Likert και πολλαπλής επιλογής. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ένταξη των ΤΠΕ στη διδασκαλία συσχετίζεται σημαντικά με την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών όσον αφορά την εκπαιδευτική χρήση των ΤΠΕ και, επίσης, ότι επηρεάζεται από το είδος και τη θέση του τεχνολογικού εξοπλισμού όπως και από το είδος της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Αντίθετα καμία στατιστικά σημαντική σχέση δεν προέκυψε μεταξύ των υπολοίπων μεταβλητών και της διδακτικής αξιοποίησης των ΤΠΕ από τους εκπαιδευτικούς.