Μελέτη των σχεδιαστικών προδιαγραφών και κατασκευή λειτουργικού πρωτότυπου σανίδας χειρός για κυματολίσθηση με το σώμα (bodysurfing) - Ντάβου, Αναστασία (2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μελέτη και καταγραφή των σχεδιαστικών προδιαγραφών που απαρτίζουν τις σανίδες χειρός για bodysurfing. Η βιβλιογραφική έρευνα ξεκινάει αναφορικά με την ιστορία της κυματολίσθησης, τους διαφορετικούς τρόπους εκτέλεσης και τον εξοπλισμό που περιλαμβάνουν. Από τα συμπεράσματα καταλήγουμε στην ανάλυση των σχεδιαστικών προδιαγραφών που περιλαμβάνουν οι σανίδες χειρός για κυματολίσθηση με το σώμα (bodysurfing). Ακολουθεί η μελέτη περίπτωσης μεσαίου εργοστασίου παραγωγής σανίδων κυματολίσθησης (surf) "TheFactory"Καπαρίκα, Πορτογαλία (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2019). Τα συμπεράσματα της μελέτης ανέδειξαν ένα μεγάλο αριθμό μη αξιοποιήσιμων υλικών που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου. Σε αυτό το σημείο γίνεται η επιλογή κατασκευής σανίδας χειρός αξιοποιώντας αυτά τα υλικά. Στη συνέχεια ορίζεται το τελικό concept και καταγράφονται τα βήματα της κατασκευής, οι αστοχίες που προέκυψαν και οι λύσεις που δόθηκαν. Η κατασκευή ξεκινάει με τη διαλογή των κομματιών αφρού που δεν αξιοποιούνται και τη συγκόλληση αυτών. Ακολουθεί η διαμόρφωση του σχήματος (shaping), η πλαστικοποίηση (glassing), η λείανση (sanding), η καλλιτεχνική σχεδίαση (artwork), η διαδικασία hotcoating και η τοποθέτηση της χειρολαβής. Τέλος, γίνεται η καταγραφή της αξιολόγησης χρήσης από έμπειρους χρήστες από την οποία αντλήθηκαν συμπεράσματα αναφορικά με τη λειτουργικότητα της σανίδας και γίνεται πρόταση για μελλοντικές βελτιώσεις.