Σχεδιασμός μοτοσυκλέτας με έμφαση στο σύστημα διεύθυνσης–ανάρτησης - Μπαρσάκης, Δημήτριος (2022)
Η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε για την παρούσα Δ.Ε, έγινε πάνω στο κατά πόσο είναι εφικτό να μειωθούν οι δυνάμεις κατά την είσοδο μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας σε οποιαδήποτε στροφή. Σκοπός της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός συγκεκριμένου συστήματος το οποίο θα μειώνει σε μεγάλο βαθμό όλες τις δυνάμεις τις οποίες συναντάει η μοτοσυκλέτα είτε σε ευθεία (μικρές λακκούβες και ανωμαλίες) είτε σε στροφές. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, εξετάστηκε η λειτουργία των είδη υπαρχόντων συστημάτων, τα οποία μειώνουν τις δυνάμεις σε στροφές και έπειτα εμφανίστηκε η ιδέα για την δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και καινοτόμου συστήματος. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο σύστημα, που σχεδιάστηκε, βασίζεται στο hub center steering σύστημα. Η μεγάλη διαφοροποίηση των δύο αυτών συστημάτων είναι ότι το νέο σύστημα θα διαχωρίζει το σύστημα ανάρτησης από το σύστημα διεύθυνσης και θα προσφέρει μόνο στον μπροστινό τροχό επιπλέον γωνία camber. H γωνία κάμπερ είναι σημαντική για την σταθερότητα της μοτοσυκλέτας. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει ανάγκη πέδησης μέσα στη στροφή, καμία από τις δυνάμεις αδράνειας δεν θα επηρεάσει την κίνηση της μοτοσυκλέτας. Αυτό γίνεται με την ενοποίηση του συστήματος διεύθυνσης με το σύστημα πέδησης της μοτοσυκλέτας. Σε συνδυασμό λοιπόν με την κίνηση της γωνίας camber προσπαθούμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει ένα πολύ ευέλικτο σύστημα διεύθυνσης και ένα πολύ άκαμπτο σύστημα ανάρτησης, γεγονός που βασίζεται στον διαχωρισμό των δύο αυτών συστημάτων. Συνοπτικά, σκοπός της εργασίας αυτής, είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η ανάλυση ενός μηχανισμού, ο οποίος προσαρμόζεται σε αγωνιστική μοτοσυκλέτα πίστας (ομαλού δρόμου) και αυτομάτως μπορεί να μειώνει τις δυνάμεις που δέχεται η μοτοσυκλέτα, όταν αυτή εισέρχεται σε οποιαδήποτε στροφή. Επίσης, θα μπορεί να κάνει τους πιο μικρούς χρόνους κατά την διάρκεια του αγώνα και θα μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες των αναβατών .