Σχεδιασμός ηλεκτρικού οχήματος για άτομα με αναπηρίες - Χατζησταυρίδης, Νικόλαος (2022)
Αρχικά γίνεται μια γενική έρευνα των ορισμών που περιγράφουν την έννοια ΑμεΑ, έπειτα ακολουθεί η διερεύνηση των διαφόρων δυσλειτουργιών (αναπηριών) και γίνεται η ταξινόμηση τους έτσι ώστε να ορισθούν τα πεδία στα οποία μπορούμε να επέμβουμε και να παράξουμε επιτυχή αποτελέσματα. Αφού ορισθούν οι αρχικοί στόχοι γίνεται μια προσεγγιστική απεικόνιση ενός οχήματος που εξυπηρετεί τις κατηγορίες ΑμεΑ που επιλέχθηκαν αρχικά ως δυνητικό απευθυνόμενο κοινό. Ακολουθεί η ανάλυση ανταγωνιστών και ήδη υπαρχόντων λύσεων που κυκλοφορούν στην αγορά. Εφόσον γίνει ενδελεχής ανάλυση των ανταγωνιστών και της αποτελεσματικότητας τους, πραγματοποιείται μια επίσκεψη στο κέντρο αποκατάστασης και τον ΗΝΙΟΧΟ όπου προκύπτει το τελικό target group βάσει των δεδομένων και των συμβουλών που μας δίνουν οι ειδικοί που ασχολούνται με τις ανάγκες κάθε διαφορετικής κατηγορίας ΑμεΑ . Τέλος ακολουθεί το 2ο κομμάτι της διπλωματικής εργασίας όπου, λαμβάνοντας υπόψιν όλη την παραπάνω έρευνα αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στα συμπεράσματα που εξάχθηκαν από την επίσκεψη στο κέντρο αποκατάστασης και τον ΗΝΙΟΧΟ, καθορίζονται οι απαιτήσεις του οχήματος. Υστέρα θα πραγματοποιηθεί ο καθορισμός των απαιτήσεων και των προδιαγραφών καθώς και η αναλυτικότερη περιγραφή των επιμέρους μηχανισμών που αφορούν στην επιβίβαση των ανθρώπων στο όχημα. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ακολουθεί η λεπτομερής σχεδίαση των μηχανισμών και των συστημάτων, η έρευνα για την επιλογή των υλικών που θα επιλεχθούν για την κατασκευή του καθενός των εξαρτημάτων των μηχανισμών. Επίσης γίνεται στατική ανάλυση των συστημάτων και τέλος περιγραφή κατασκευασιμότητας των προϊόντων.