Τοπικότητα, αειφορία και προσφορά μέσα από δημιουργικές κοινότητες: η περίπτωση της μικροζυθοποιίας - Παπακωνσταντίνου, Αικατερίνη (2022)
Η κατανάλωση αλκοόλ από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα αποτελούσε μια τελετουργία. Από τη διαδικασία της καλλιέργειας των πρώτων υλών, τη συγκομιδή και έπειτα τη ζύμωση μέχρις ότου να φτάσει το τελικό προϊόν στους καταναλωτές, παραγωγοί και καταναλωτές ακολουθούμε ένα ταξίδι. Εξετάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες σε μάκρος χρόνου, η παραγωγή ως επί το πλείστων γινότανε τοπικά. Η τεχνολογική πρόοδος οδήγησε σταδιακά στη μαζική παραγωγή και μεταφορά αγαθών, δημιουργώντας παγκοσμίως έναν πανομοιότυπο και επαναλαμβανόμενο τύπο αστικού τοπίου. Ο σύγχρονος συνειδητοποιημένος καταναλωτής σε μια προσπάθεια να αντιδράσει στην ομογενοποίηση της αγοράς και έχοντας την ανάγκη να καλλιεργήσει σχέσεις σε τοπικό επίπεδο, απομακρύνεται από τη μαζική παραγωγή των μεγαλοεταιριών που φαντάζει απρόσωπη και επιλέγει όλο και περισσότερο προϊόντα τοπικών παραγωγών. Χαρακτηριστικό δείγμα του συγκεκριμένου φαινομένου είναι η περίπτωση των μικροζυθοποιίων, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει άνθιση και φαντάζουν να ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αντικειμενικός σκοπός της εργασίας είναι αφού γνωρίσουμε τον κόσμο της μπίρας, να καταλάβουμε τους λόγους που οι καταναλωτές στράφηκαν σε μικροπαραγωγούς, να αναλύσουμε το φαινόμενο του νεολοκαλισμού, πώς ορίζουμε την έννοια τοπικός στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ποιοι είναι οι παράγοντες που συντελούν στην δημιουργία της αίσθησης τόπου και στην σύνδεση μας με αυτόν και πώς τοπικές μικροζυθοποιίες υιοθετώντας αειφόρες πρακτικές μπορούν να χαράξουν πορεία στο χάρτη της ηθικής κατανάλωσης.