Επανασχεδιασμός συσκευασίας ρόλων φύλλου αλουμινίου - Κουρνιάτη, Μαριαλένα (2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μια προσπάθεια να μελετηθεί η ήδη υπάρχουσα μέθοδος συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς του παραγόμενου προϊόντος μιας εταιρείας παραγωγής foil αλουμινίου και σε επόμενο στάδιο να δημιουργηθεί ένα εναλλακτικό, βελτιωμένο σχέδιο βασισμένο στις απαιτήσεις που μου έχουν δοθεί να ακολουθήσω, με στόχο τη μείωση της χρήσης της ξυλείας και ως συνέπεια τη μείωση του κόστους, στην οικονομία της εταιρίας αλλά και στο περιβάλλον. Αυτή η ανάγκη για την επίτευξη του στόχου μας αποτελεί και το επιχείρημά μας για επανασχεδίαση. H διπλωματική εργασία είναι χωρισμένη σε τέσσερα κεφάλαια: 1. Έρευνα - Η Συσκευασία 2. Μελέτη περίπτωσης 3. Έρευνα πεδίου χρήσης (οριστική περιγραφή έργου) 4. Σχεδίαση Το πρώτο κεφάλαιο περιέχει βιβλιογραφική έρευνα. Ξεκινάει με την ανάλυση της έννοιας της συσκευασίας, την ιστορική της εξέλιξη και πως αυτή εξυπηρετεί ένα προϊόν, επηρεάζει το περιβάλλον και ευνοεί ποιοτικά μια επιχείρηση. Έπειτα γίνεται μια ανάλυση σχετικά με τα χαρακτηριστικά της συσκευασίας μεταφοράς που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρία για την παράδοση προϊόντων παραγγελίας των πελατών της και επισημαίνονται λεπτομερώς η γραμμή ζωής της και οι βασικές λειτουργίες της. Στο τρίτο κεφάλαιο έχουμε την ανάλυση του προβληματικού μας χώρου, βλέπουμε σε ποιον απευθυνόμαστε, για ποιον σχεδιάζουμε και τι πολιτική ακολουθεί. Μαθαίνουμε για τους ανταγωνιστές του, μια εξαιρετική πηγή χρήσιμων πληροφοριών και για τις τάσεις που υπάρχουν στην σημερινή αγορά της βαριάς βιομηχανίας. Τελευταίος είναι ο σχεδιασμός. Σε αυτή τη διαδικασία φαίνεται η εξέλιξη του concept ξεκινώντας από την αρχική ανάγκη για επανασχεδιασμό σύμφωνα με τις απαιτούμενες τιμές που μας έχουν ορισθεί, προχωρώντας στην δημιουργία της ιδέας μας και στην συνέχεια καταλήγουμε στο τελικό μας σχέδιο και τα χαρακτηριστικά του. Γίνεται επίσης σύγκριση της υπάρχουσας με τη προτεινόμενη μέθοδο συσκευασίας, στο κόστος και την αποδοτικότητα.