Διερεύνηση των τρόπων προσέγγισης της έννοιας της αειφορίας από τους σχεδιαστές και εύρεση αειφόρων υλικών για την αυτοκινητοβιομηχανία - Φεϊζάι, Ελεάνα (2022)
Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε δημιουργήσει αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα και από την στιγμή που άρχισε ο άνθρωπος να τα αντιλαμβάνεται ξεκίνησε να σκέφτεται και τρόπους επίλυσης. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν μελετηθεί εις βάθος αυτά τα ζητήματα τονίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχουν σε κάποια χρόνια στο περιβάλλον. Σταδιακά, σήμερα προσπαθούμε να εφαρμόσουμε βιώσιμες περιβαλλοντικά λύσεις, αν και οι λύσεις αυτές μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται ακόμη σε ένα πειραματικό στάδιο. Για να υπάρξει κάποια εμφανής αλλαγή, θα πρέπει να κινηθούμε μαζικά στον τρόπο παραγωγής και σχεδίασης προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, κι αυτό απαιτεί πρωτίστως τον αναστοχασμό μας στον τρόπο σκέψης και προσέγγισης του θέματος. Αυτό ξεκινάει από τον τρόπο κατανόησης, τον τρόπο σχεδίασης, παραγωγής, διανομής, πώλησης ενός προϊόντος διασφαλίζοντας την ολοκλήρωση του «κύκλου ζωής» του. Συνεπώς, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια «πράσινη» σχεδίαση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω ζητήματα. Σε αυτή την διπλωματική θα ασχοληθούμε με την έννοια της αειφορίας στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς ένα μεγάλο αίτιο της ρύπανσης οφείλεται σε αυτή, είτε κατά την παραγωγή της, είτε κατά την χρήση των προϊόντων της. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες καλούνται να αλλάξουν ριζικά κατεύθυνση στον προσδιορισμό και στην ιεράρχηση των αναγκών του καταναλωτικού τους κοινού σε σχέση με το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να στραφεί ως προς την βιωσιμότητα. Προσπαθούν να γεφυρώσουν αυτή την απόσταση που τους χωρίζει, καθώς τα προηγούμενα χρόνια στόχο είχαν την ικανοποίηση των απαιτήσεων των καταναλωτών και των δικών τους συμφερόντων. Μέσα από μια προσωπική εμπειρία που είχα σε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, στο πλαίσιο -της πρακτικής άσκησης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα την σοβαρότητα του θέματος, καθώς η ένταση του ρυθμού της επίλυσης του προβλήματος ήταν έντονη και στραμμένη προς πολλαπλές κατευθύνσεις. Διαπίστωσα ότι αυτή η ομάδα ανθρώπων καλούνται να επιλύσουν ένα σωρό προβλημάτων, καθώς το αυτοκίνητο είναι ένα σύνθετο προϊόν. Ένα από τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν είναι η αντικατάσταση των συμβατικών υλικών με πιο βιώσιμες και φιλικές επιλογές υλικών για το περιβάλλον. Κάπου μέσα στις λέξεις του παραπάνω κειμένου βρίσκεται και ο λόγος που διάλεξα να αναπτύξω σε αυτή την διπλωματική το θέμα της αειφορίας, κυρίως μέσα από τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας σε πρακτικό επίπεδο (ανάλυση και εύρεση υλικών), αλλά και σε θεωρητικό επίπεδο με την ευρύτερη έννοια της παγκόσμιας βιομηχανίας σε σχέση με την βιωσιμότητα των νέων υλικών και προς τα που πρέπει να στραφούν οι σχεδιαστές.