Ανάπτυξη υλικών από φυσικά πολυμερή με στόχο την ενσωμάτωσή τους σε προϊόν, στα πλαίσια της αειφορίας - Παγούνα, Νικολέττα (2022)
Στη σημερινή κοινωνία, ο άνθρωπος έχει υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής βασισμένο στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Ο καταναλωτικός τρόπος ζωής, τα εφήμερα προϊόντα με μικρή διάρκεια ζωής, το γραμμικό σύστημα παραγωγής και η κακή διαχείριση των αποβλήτων, είναι μια σειρά παραγόντων που οδηγούν σε σοβαρά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Όλα αυτά θέτουν την ανάγκη εφαρμογής νέων κυκλικών μοντέλων ικανών να δημιουργούν αξία σε κάθε φάση του κύκλου ζωής των προϊόντων, παράλληλα με την αλλαγή της ανθρώπινης στάσης ζωής. Τα τελευταία χρόνια, η ανησυχία για ένα βιώσιμο μέλλον, έστρεψε τους σχεδιαστές στην ανάπτυξη DIY υλικών, δηλαδή, στον πειραματισμό με νέα υλικά. Για την ανάπτυξη αυτών των υλικών αξιοποιούνται μη συμβατικές πρώτες ύλες με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ορισμένα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενώ άλλα υποστηρίζουν την επέκταση του κύκλου ζωής του υλικού. Τέτοιες πρώτες ύλες μπορεί να προέρχονται από απόβλητα ή επεξεργασία τυποποιημένων υλικών ή ακόμα να είναι φυτικής και ζωικής προέλευσης. Ταυτόχρονα, μέσω αυτών των υλικών, οι σχεδιαστές επιδιώκουν να προκαλέσουν νέες εμπειρίες και συναισθήματα και να μεταφέρουν έννοιες και αξίες, ικανές να προκαλέσουν τη συμπεριφορική αλλαγή του κοινού ως προς την επιλογή, χρήση και απόρριψη των προϊόντων. Την ανάγκη των σχεδιαστών για την ανάπτυξη DIY υλικών, έρχεται να υποστηρίξει η μέθοδος του Material Driven Design. Πρόκειται για εργαλείο, μέσα από το οποίο ο σχεδιαστής εξερευνά τα τεχνικά και βιωματικά χαρακτηριστικά του υλικού, μέσω πειραματισμού και ομάδων εστίασης. Εφαρμόζοντας αυτή τη μεθοδολογία, αναπτύχθηκαν υλικά διαφορετικών πρώτων υλών τα οποία εξετάστηκαν ως προς τις βιωματικές και αισθητικές ιδιότητές τους. Στη συνέχεια επιλέχθηκε ένα από αυτά τα υλικά και εξετάστηκε περαιτέρω ως προς τις μηχανικές του ιδιότητες, μέσω δοκιμών κάμψης. Τέλος, προτάθηκε η αντιστοίχιση του νέου υλικού σε ένα προϊόν και αναπτύχθηκαν ορισμένα λειτουργικά πρωτότυπα.