Design of a loose food dispensing system for retail, supporting the consumption of unpackaged food products - Christidis, Konstantinos; Χρηστίδης, Κωνσταντίνος (2022)
Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των τροφίμων, των συσκευασιών τους και την αλυσίδα εφοδιασμού τους έχει οδηγήσει στην άνοδο της λιανικής πώλησης μη συσκευασμένων προϊόντων σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Συμβατικά σούπερ-μάρκετ και πρωτότυπα παντοπωλεία υιοθετούν αυτό το ανερχόμενο μοντέλο λιανικής τροφίμων τερματίζοντας τη χρήση πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης, για ένα μέρος ή και για ολόκληρο το portfolio προϊόντων τους. Αυτή η πρακτική είναι δυνατό να αποδειχθεί οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη για πολλούς εμπλεκόμενους της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Παρ ’όλα αυτά, τα μη συσκευασμένα προϊόντα κατέχουν ακόμα ένα μικρό μερίδιο της αγοράς και θέματα ευχρηστίας, διαχείρισης αποθεμάτων, υγιεινής, πληροφόρησης αλλά και αντιλήψεων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων συνιστούν πρακτικά και συμπεριφορικά προβλήματα. Η διπλωματική αυτή εξετάζει τους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να περιορίσουν τα εμπόδια αυτά προτείνοντας ένα σύστημα διάθεσης μη συσκευασμένων/χύμα προϊόντων, το οποίο θα προσδίδει αξία στους εμπλεκόμενους και θα ικανοποιεί τις κύριες λειτουργίες των συσκευασιών των τροφίμων οι οποίες είναι η προστασία, η χρηστικότητα και η επικοινωνία. Η σχεδίαση του προσεγγίζεται μέσω της προσαρμογής του σε ήδη καθιερωμένες πρακτικές καταναλωτών και επιχειρήσεων με στόχο να διευκολυνθεί η μετάβαση στο μοντέλο της αγοράς μη συσκευασμένων τροφίμων.