Σχεδίαση και δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού στρατηγικής - Κολιαβρά, Μαρία (2022)
Η παρούσα διπλωματική έχει ως βασικό στόχο την παρουσίαση ενός ανατρεπτικού επιτραπέζιου παιχνιδιού στρατηγικής. Σύμφωνα με τα όσα διδάχτηκα στην πορεία μου στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο κάθε σχεδιασμός κρύβει πίσω του μια τεράστια έρευνα γύρω από τους ανταγωνιστές, τις τάσεις της αγοράς, το απευθυνόμενο κοινό, την ψυχολογία του καταναλωτή, την εργονομία, τα κατάλληλα υλικά και την αισθητική. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση προκειμένου να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα και σαφή αποτελέσματα θα ερευνήσουμε αναλυτικά τα μέχρι ώρας ήδη κατασκευασμένα επιτραπέζια παιχνίδια, τα οποία πωλούνται και τα οποία έχουν κερδίσει επάξια την θέση τους στην βιβλιοθήκη των επιτραπέζιων παιχνιδιών των καταναλωτών. Θα εστιάσουμε κυρίως στα πολεμικά και στα παιχνίδια στρατηγικής και εν συνεχεία θα μελετήσουμε κάποια κλασσικά διαχρονικά παιχνίδια, που παρότι δεν ανήκουν στην άμεσα ενδιαφερόμενη κατηγορία επιτραπέζιων παιχνιδιών, ομολογουμένως έχουν καθορίσει στις συνειδησιακές επιλογές μας και στις αντιλήψεις, κάποιες γενικότερες προτιμήσεις που κατ’ επέκταση επηρεάζουν σε ευρύ βαθμό την κατασκευή του παιχνιδιού μας και όλων εκείνων που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία. Στο δεύτερο σκέλος της διπλωματικής μου εργασίας θα παρουσιαστεί αναλυτικά το επιτραπέζιο παιχνίδι που έχω δημιουργήσει και πιο συγκεκριμένα θα αναφερθώ στην στρατηγική, την μεθοδολογία, τα επιμέρους τμήματα που το απαρτίζουν, την κατασκευή των αντικειμένων, την καλλιτεχνική επιμέλειά τους, τους ρόλους μέσα στο παιχνίδι, την μέθοδο διεξαγωγής του παιχνιδιού, τους βαθμολογικούς πίνακες, τις πιθανές εκβάσεις της πορείας μέσα στο παιχνίδι, τους κανόνες κλπ. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος θα γίνει μία σύντομη παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο εργάστηκα προκειμένου να διεκπεραιώσω την εργασία μου.