Αειφόρος διαχείριση και κατανάλωση μόδας - Σαρδίνη, Βασιλεία (2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία προσπαθεί να εντοπίσει τα σημεία της βιομηχανίας της μόδας που σχετίζονται με κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια. Η βιομηχανία της μόδας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας μόλυνσης του πλανήτη και είναι ένα γεγονός για το οποίο τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες διαχείρισης του προβλήματος και αποφυγής της μεγέθυνσης του. Το φάσμα εστίασης της έρευνας αφορά τα ενδύματα και την εξέταση των συμπεριφορών και πρακτικών κατανάλωσης τους από την κοινωνία. Η βασική παράμετρος προσέγγισης του θέματος είναι η αειφορία, δηλαδή το κατά πόσο η βιομηχανία αυτή αποκλίνει αλλά και πως μπορεί να συγκλίνει σε αυτήν. Μπορεί η ένδυση σαν ανάγκη να βρίσκεται στις φυσιολογικές ανάγκες του ανθρώπου σύμφωνα με την πυραμίδα του Maslow, ωστόσο η μόδα και συγκεκριμένα η ενδυματολογία είναι το ακριβώς αντίθετο και αφορούν περισσότερο άλλου είδους ανάγκες όπως αυτή της αυτοπραγμάτωσης. Ωστόσο η ανάγκη αυτή συνδέεται άρρηκτα με τον καπιταλισμό και πολλά άλλα κοινωνικό - οικονομικά συστήματα, που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι για μία κοινωνία να τα αναγνωρίσει και να τα αποφύγει. Για το λόγο αυτό, προτείνεται μία σχεδιαστική λύση ως σύστημα μετάβασης από το καταστροφικό που η βιομηχανία γρήγορης μόδας έχει στήσει, σε ένα νέο το οποίο σέβεται το ένδυμα και το συντηρεί με έναν αειφόρο τρόπο. Με πεδίο δράσης την Ελλάδα και τα άτομα που ερασιτεχνικά ασχολούνται με την σχεδίαση ρούχων, δοκιμάζεται μία υπηρεσία που με την συμβολή επαγγελματιών στον χώρο σχεδίασης ρούχων θα αξιοποιεί την “άχρηστη” ύλη που αποτελείται από τον τεράστιο όγκο ρούχων που απορρίπτονται, για την δημιουργία νέων υπό διαφορετικές συνθήκες, με νέες αξίες