Χρήση ανοικτών δεδομένων στη δημόσια διοίκηση σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων - Δόσχορη, Βασιλική (2022)
Στις μέρες μας, τα δεδομένα που παράγονται από φορείς του Δημόσιου τομέα αποτελούν μία ευρεία, ποικίλη και πολύτιμη δεξαμενή πόρων, που μπορεί να ωφελήσει την κοινωνία. Τέτοια δεδομένα περιλαμβάνονται σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, σε πολλούς τομείς δραστηριότητας, όπως κοινωνικός, πολιτικός, οικονομικός, νομικός γεωγραφικός, περιβαλλοντολογικός, μετεωρολογικός τομέας, κ.τ.λ.. Η παροχή αυτών των πληροφοριών, η οποία περιλαμβάνει δυναμικά δεδομένα σε ηλεκτρονική μορφή για κοινή χρήση, δίνει στους πολίτες και τις νομικές οντότητες τη δυνατότητα να αναζητήσουν νέους τρόπους για να τα χρησιμοποιήσουν και να δημιουργήσουν εκ νέου, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι πολιτικές ανοικτών δεδομένων για ευρεία διαθεσιμότητα και περαιτέρω χρήση πληροφοριών του Δημόσιου τομέα, για ιδιωτικούς ή εμπορικούς σκοπούς, με ελάχιστους ή καθόλου, νομικούς, τεχνικούς, ή οικονομικούς περιορισμούς,οι οποίες προωθούν την κυκλοφορία των πληροφοριών, θεωρούνται μία σημαντική πτυχή της δημόσιας διοίκησης.Αυτή η πτυχή, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της διαφάνειας και της ευρύτερης πρόσβασης στην πληροφόρηση, ενθαρρύνοντας την κοινωνική συμμετοχή και στην ταχεία ανάπτυξη και προώθηση της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών, που βασίζονται σε νέους τρόπους συνδυασμού και χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Τα περισσότερα διαθέσιμα kανοικτά δεδομένα του Δημοσίου, ενδεχομένως, αφορούν σε δεδομένα,μη προσωπικά, με στοιχεία για τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, την υγεία, τις μετακινήσεις,τον καιρό, τα οικονομικά στοιχεία για τη χρήση του δημοσίου χρήματος, κ.τ.λ.. Για το είδος αυτό των δεδομένων, εφ’ όσον δεν υπάρχουν άλλες ειδικότερες διατάξεις που να απαγορεύουν την περαιτέρω χρήση τους, δεν υπάρχει λόγος να μην διατίθενται ανοικτά. Στην παρούσα εργασία θα εξετάσουμε το τι συμβαίνει όταν αυτά τα δεδομένα περιέχουν προσωπικά δεδομένα και θα αναζητήσουμε τρόπους που επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.