Μοντελοποίηση και ανασχεδιασμός διοικητικών διαδικασιών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με τη χρήση της BPMN - Πάνος-Κότσιαλος, Παναγιώτης (2022)
Τα τελευταία χρόνια επικρατεί μια σημαντική τάση ανανέωσης και αναδόμησης του δημόσιου τομέα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο δημόσιος τομέας να υφίσταται ριζικές αλλαγές στην δομή αλλά και στην φιλοσοφία λειτουργίας του ( αποκέντρωση υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις, εισαγωγή νέων τεχνολογικών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών). Ταυτόχρονα γίνεται ολοένα και πιο έντονη η απαίτηση από τους πολίτες, προς την κατεύθυνση της προσφοράς καλύτερων υπηρεσιών από τον Δημόσιο τομέα, ακολουθώντας τις γρήγορες εξελίξεις που πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι μέσα σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των σοβαρών δυσλειτουργιών που την διέπουν, καλείται να αναζητήσει τρόπους εξ’ ορθολογισμού των εσωτερικών της διαδικασιών. Ο Ανασχεδιασμός διαδικασιών (Business process re-engineering) και η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής θεωρείται η πλέον αποτελεσματική στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ενός οργανισμού. Η βελτιστοποίηση και ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών ενός οργανισμού, προϋποθέτουν ότι οι διαδικασίες έχουν προηγουμένως μοντελοποιηθεί με ακρίβεια, καθώς μόνο τότε καθίσταται εφικτή η κατανόηση των πιθανών προβλημάτων και των πιθανών βελτιώσεων.