Τεχνητή νοημοσύνη - ζητήματα δικαίου και ηθικής - Γαλαθρής, Ιωάννης (2022)
Η τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας τομέας, ο οποίος έχει ως στόχο τη δημιουργία μηχανικών όντων, τα οποία όμως έχουν ευφυΐα, νόηση και ικανότητες, όπως ο άνθρωπος. Στο παρόν πόνημα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τι είναι ακριβώς η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθότι άπτεται σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας, όπως στη βιομηχανία, στην ιατρική και στην πληροφορική, μερικούς από τους οποίους και αναλύουμε. Επίσης, στην παρούσα διπλωματική εργασία αναλύουμε, την ιστορική πορεία της Τεχνητής Νοημοσύνης, πως ξεκίνησε και σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα, καθώς και την έννοια, τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία των ευφυών πρακτόρων και των έμπειρων συστήματα (Expert systems). Τέλος, προχωράμε σε μια ανάλυση των δικαιικών ζητημάτων που έχουν εγερθεί επί της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως επί της πνευματικής ιδιοκτησίας και των προσωπικών δεδομένων, της προστασίας της ανθρώπινης αξίας, ενώ καταλήγουμε στους ηθικούς ενδοιασμούς που έχουν γεννηθεί απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στους κινδύνους που εγκυμονεί.