Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση: μελέτη περίπτωσης Δήμος Χίου - Παντελογιάννη, Ειρήνη (2022)
Στην Ελλάδα μαζί με την αύξηση της εξοικείωσης του πληθυσμού με τις νέες τεχνολογίες παρατηρείται μια σημαντική βελτίωση της ποιότητας στις νέες υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι πολίτες δείχνουν να είναι ικανοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό από αυτές και το μέλλον της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα διαφαίνεται θετικό, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές εξελίξεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα (opengov.gr , νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση κ.α). Για ένα καλύτερο αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτών. Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, οφείλει να σχεδιάσει υπηρεσίες επικεντρωμένες στις ανάγκες των πολιτών, οι οποίες θα διευκολύνουν τη ζωή τους και θα λειτουργήσουν ως εργαλεία όχι μόνο για τη διεκπεραίωση επιμέρους συναλλαγών αλλά για την επίτευξη ενός μεγαλύτερου συνόλου στόχων, που όλοι μαζί θα συνθέτουν την πραγματοποίηση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Οι πολίτες από την πλευρά τους πρέπει να είναι δεκτικοί στις νέες προκλήσεις, που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να κατανοήσουν τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν μέσω της χρήσης των υπηρεσιών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μέσω της χρήσης των υπηρεσιών και των παραγόμενων σχολίων και προτάσεών τους μπορεί να επιτευχθεί μια συνεχής ανάπτυξη στον τομέα αυτό. Προτεραιότητα για το μέλλον πρέπει να αποτελέσει η συνεχής αύξηση των απαιτήσεων σε ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς οι δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι απεριόριστες, και μαζί πρέπει να αυξηθεί και η ταχύτητα προσαρμογής της κοινωνίας στις εξελίξεις αυτές.