Αξιολόγηση διαδικτυακών τόπων δήμων - Λιάχνης, Σωτήριος-Γεώργιος (2022)
Το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα σημαδεύεται από την περαιτέρω εξέλιξη καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την χρήση τους από όλο και περισσότερους φορείς. Η επιτυχία της εφαρμογής τέτοιων τεχνολογιών στον Ιδιωτικό Τομέα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκλήθηκαν από την υιοθέτησή τους οδήγησαν στον χαρακτηρισμό της περιόδου που διανύουμε ως η εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο Δημόσιος Τομέας δεν μπορεί παρά να παρακολουθήσει τις εξελίξεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αναδύονται. Η τάση που ήδη επικρατεί είναι η στροφή της Δημόσιας Διοίκησης προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με στόχο την δημοκρατικότερη, αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου. Οι Δήμοι ανέκαθεν αποτελούσαν το πρώτο επίπεδο άσκησης εξουσίας, καθώς λόγω του τοπικού χαρακτήρα τους ευνοούν την αμεσότερη αλληλεπίδραση με τους δημότες. Με αυτόν τον τρόπο, οι Δήμοι είναι σε θέση να εντοπίζουν, να κατανοούν και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ανάγκες και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους ασκώντας τις αρμοδιότητές τους προς όφελος των κατοίκων τους. Σε αυτά τα πλαίσια είναι πολύ ενδιαφέρον να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο οι Δήμοι ανταποκρίνονται στην αποστολή τους με χρήση πρακτικών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που παρέχονται από τους διαδικτυακούς τόπους τους. Ο ΟΗΕ διεξάγει από πολλών ετών σχετικές έρευνες και εφαρμόζει μια μέθοδο για την αξιολόγηση των διαδικτυακών τόπων των Δήμων. Εφαρμόσαμε την μέθοδο του ΟΗΕ και για πρώτη φορά αξιολογήσαμε τους διαδικτυακούς τόπους των μεγαλύτερων πληθυσμιακά ελληνικών Δήμων ανά Περιφερειακή Ενότητα ως προς την ψηφιακή ωριμότητά τους. Τα ευρήματά μας συγκρίθηκαν με αντίστοιχα ευρήματα του ΟΗΕ και με οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ και διαπιστώθηκε η ύπαρξη σημαντικών συσχετίσεών τους με τα επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας των διαδικτυακών τόπων των Δήμων.