Η υιοθέτηση του Building Information Modeling (BIM) στο δημόσιο τομέα: θεωρητική επισκόπηση και μελέτη περίπτωσης - Μοσχανδρέου, Σταματίνα Ιωάννα (2022)
Στη σημερινή κοινωνία η ανάγκη προστασίας και αναβάθμισης βασικών αγαθών φαίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη. Είναι έντονος ο διάλογος σχετικά με την ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με το κόστος αυτής. Το ζήτημα της στέγασης λαμβάνει σημαντικό ρόλο σε αυτό το διάλογο καθώς οι κτιριακές υποδομές, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, έχουν παλαιώσει ή δεν επαρκούν. Έτσι φανερώνεται ως αναγκαία, η διαχείριση των κτιριακών εγκαταστάσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να φροντίζονται κατάλληλα, αποτελεσματικά και με χαμηλά κόστη. Η βιωσιμότητα είναι λέξη-κλειδί της αναζήτησης του βέλτιστου τρόπου διαχείρισης. Μια δεύτερη λέξη-κλειδί είναι τα δεδομένα, δηλαδή η καταγραφή, αποθήκευση και διαμοιρασμός των σχεδίων ενός κτιρίου αλλά και η αρχειοθέτηση των παρεμβάσεων και αλλαγών που συνέβησαν στη διάρκεια της ζωής του. Ερμηνεύοντας με ενιαίο τρόπο την ανταλλασσόμενη πληροφορία και ενοποιώντας ροές εργασιών, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας στον κατασκευαστικό τομέα, το οποίο είναι ένα ζητούμενο τόσο του κατασκευαστικού κλάδου όσο και των πελατών του. Η σχετική τεχνολογία αναφέρεται στην βιβλιογραφία ως «Διαχείριση Πληροφοριών Κτιρίων-Building Information Management (BIM)». Ειδικά ο δημόσιος τομέας, λόγω του τεράστιου όγκου των κτηριακών υποδομών που διαθέτει, έχει υιοθετήσει μια τέτοια διαχείριση πληροφοριών σε αρκετές χώρες του κόσμου. Μια τρίτη λέξη-κλειδί είναι η συμμετοχή των πολιτών στις παραπάνω διαδικασίες καθώς έτσι διασφαλίζεται ότι τα κτίρια θα προσφέρουν στους χρήστες ό,τι χρειάζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες, τη γνώση αλλά και τις ανάγκες τους. Η παρούσα πτυχιακή εργασία περιλαμβάνει μια θεωρητική ανασκόπηση της διαχείρισης Πληροφοριών Κτιρίων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, καταγράφει παραδείγματα συμμετοχής πολιτών στη διαδικασία και διερευνά τον βαθμό ωριμότητας της ελληνικής πραγματικότητας για σχετική εφαρμογή. Στόχος είναι η αποτύπωση της παρούσας κατάστασης και η κατανόηση και καταγραφή των αναγκαίων βημάτων ώστε να είναι εφικτή η διαλειτουργικότητα στον κτιριακό τομέα και η συμμετοχή πολιτών στις μελλοντικές παρεμβάσεις και κατασκευές, με όφελος στην κοινωνία και στο περιβάλλον.