Η εικόνα της Ευρώπης όπως αποτυπώνεται στα σχολικά εγχειρίδια της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής της υποχρεωτικής εκπαίδευσης - Διακογεωργίου, Αρχοντούλα (2022)
Η παρούσα εργασία καταγράφει και αναλύει τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την Ευρώπη στα περιεχόμενα των βιβλίων της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Αποτελεί ανάλυση περιεχόμενου των βιβλίων της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής. Η ανάλυση περιεχομένου είναι μια μέθοδος η οποία αφορά λιγότερο το ύφος του κειμένου και περισσότερο τις εκφραζόμενες ιδέες. Η διαφοροποίηση είναι τεχνητή, διότι οι λέξεις εκφράζουν ιδέες και νοήματα. Η ανάλυση του περιεχομένου χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι αναλυόμενες ενότητες δεν είναι συνήθως λέξεις, αλλά έννοιες: εντάσσονται σ’ αυτήν την κατηγορία δύο λέξεις συνώνυμες ή δυο λέξεις διαφορετικές, με την ίδια όμως σημασία. Εξ’ άλλου, πολύ συχνά, οι χρησιμοποιούμενες ενότητες αποτελούνται από θέματα ή από ολόκληρες φράσεις του κειμένου. Το πρώτο μέρος της εργασίας αναφέρεται στα Αναλυτικά Προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια και ειδικότερα στη θέση που κατέχει η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή στα περιεχόμενά τους και στη συνέχεια τίθενται ερευνητικά ερωτήματα και προσδιορίζεται το πλαίσιο της έρευνας και τα ερευνητικά εργαλεία. Στο δεύτερο μέρος η εργασία αρχικά επιχειρεί τη γνωριμία με τα σχολικά εγχειρίδια της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Στο τρίτο μέρος της εργασίας μας διατυπώνουμε τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από την ανάλυση περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου καθώς και προτάσεις για την προσφορά του μαθήματος με στόχο την ανάδειξη των θεμάτων τα οποία σχετίζονται με την Ευρώπη. Θεωρούμε ότι τα ερωτήματα και τα αποτελέσματα από την ποιοτική ανάλυση των σχολικών της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα αποβούν χρήσιμα για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να προσεγγίσουν τα περιεχόμενά τους και να δώσουν ερεθίσματα για μελλοντικές έρευνες.