Οι Ευρω-ρωσικές σχέσεις στις αρχές του 21ου αιώνα - Πλυμένου, Καλλιόπη (2022)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να παρουσιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, στις αρχές του 21ο αιώνα, επιδιώκοντας να δείξει ότι οι σχέσεις αυτές ήταν καθοριστικές για την παγκόσμια αγορά ενώ συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να καθορίζουν την ανάπτυξη και των άλλων κρατών. Στο πρώτο κεφάλαιο θα οριστεί το ιστορικό πλαίσιο κάνοντας αρχικά μια αναφορά στη πορεία της ΕΣΣΔ από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Θα γίνει αναφορά στην αλληλεξάρτηση Ρωσίας-Ε.Ε. Έπειτα στο δεύτερο κεφάλαιο θα ξεκινήσει η εμβάθυνση στο θέμα. Συγκεκριμένα θα γίνει ανάλυση στη Συμφωνία Σύνδεσης και Συνεργασίας του 1994 μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, που αποτελεί τον πυλώνα των μεταξύ τους σχέσεων ακόμα και σήμερα. Θα αναλυθούν τα θεσμικά πλαίσια αλλά και οι δυσκολίες στη διαμόρφωση ενός διμερούς θεσμικού πλαισίου. Στο τρίτο κεφάλαιο θα δοθεί η οικονομική διάσταση του θέματος με αναφορά σε τομείς συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε και Ρωσίας, τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και η ενέργεια. Το τέταρτο κεφάλαιο θα μελετήσει τις ανταγωνιστικές πολιτικές, τη ρωσική πολιτική διακυβέρνηση και τέλος την προσάρτηση της Κριμαίας και τη μεταβολή των σχέσεων των δυο. Η εργασία θα ολοκληρωθεί με τα τελικά συμπεράσματα.