Η αντιπαράθεση Ελλάδος- ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας και οι επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας - Κιλιργιώτης, Αναστάσιος (2022)
Στο πλαίσιο της διπλωματικής μου εργασίας στο Μεταπτυχιακό «Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη και ασφάλεια στην Μεσόγειο», επέλεξα να ασχοληθώ με το φλέγoν ζήτημα της διένεξης μεταξύ της Ελλάδος και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ,όσον αφορά την προσπάθεια της ΠΓΔΜ να λάβει ονομασία προσδιορίζοντας τον εαυτό της ως το πραγματικό κράτος της Μακεδονίας. Η διένεξη αυτή απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί ακόμη και σήμερα τους Διεθνείς Οργανισμούς και κυρίως της προαναφερθέντες χώρες που σχετίζονται στην εν λόγω αντιπαράθεση. Το Μακεδονικό ζήτημα πρωτοεμφανίστηκε κατά το 19ο αι., στα πλαίσια του Ανατολικού ζητήματος και των γενικότερων συσχετισμών των Μ. Δυνάμεων της εποχής για τον καθορισμό της τύχης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τμήμα της οποίας αποτελούσε και η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Ενώ η εξασθένιση της οθωμανικής κυριαρχίας ήταν εμφανής, την ίδια χρονική περίοδο η ύπαρξη αλύτρωτων πληθυσμών διαφόρων εθνικοτήτων, δημιούργησε ρήξη στις σχέσεις του ελληνικού εθνικού κινήματος με τα αντίστοιχα σλαβικά των λαών της περιοχής, του βουλγαρικού και του σέρβικου. Αποκορύφωμα αυτής της έντασης αποτέλεσε το ξέσπασμα των Βαλκανικών πολέμων (1912-13), οι οποίοι έληξαν με την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου και τη διανομή της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.