Η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PeSCo) και η προοπτική μίας Ευρω-Μεσογειακής στρατηγικής ασφάλειας: τα προγράμματα PESCO, η αμυντική συνεργασία, οι απειλές, οι προκλήσεις και το ζήτημα της Ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας με επίκεντρο την Μεσόγειο - Καλογιάννης, Δημήτριος (2022)
Η παρούσα εργασία πρόκειται να δομηθεί σε πέντε (5) κεφάλαια τα οποία θα πραγματεύονται την παρουσίαση της συμφωνίας PESCO, το Μεσογειακό και Ευρωπαϊκό περιβάλλον, τη στρατηγική αυτονομία και τη στρατηγική αμυντικής ανάπτυξης, την προοπτική μίας Ευρω-Μεσογειακής Στρατηγικής Ασφάλειας και τα τελικά εξαγόμενα συμπεράσματα. Το Κεφάλαιο 1 που έχει τίτλο Η PeSCo και τα Προγράμματα Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων της ΕΕ, διαρθρώνεται σε ενότητες που πραγματεύονται το Θεσμικό Υπόβαθρο της PeSCo, την Οργάνωση και Λειτουργία της PeSCo, τα Προγράμματα της PeSCo και την Δυναμική και οι Προοπτικές της PeSCo. Στο Κεφάλαιο 2 αναλύεται το Ευρω-Μεσογειακό Περιβάλλον και οι Διεθνείς Δρώντες με ενότητες όπως: η Γεωπολιτική Ανάλυση του Ευρω-Μεσογειακού Χώρου, το Ενεργειακό Δυναμικό της ΝΑ Μεσογείου, οι Ευρω-Ατλαντικές Σχέσεις, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, η Ευρω-Ατλαντική Μεσογειακή Διάσταση της Ασφάλειας, το Brexit και Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, η Οικονομική Διάσταση του Ευρω-Μεσογειακού Χώρου και η Μεσογειακή Διάσταση της ΕΕ. Στο Κεφάλαιο 3 ασχολούμαι με την Διαμόρφωση της Στρατηγικής Αυτονομίας και της Στρατηγικής Αντίληψης της ΕΕ και εξετάζονται η Έννοια και οι Διαστάσεις της Στρατηγικής Αυτονομίας, η Στρατηγική Κουλτούρα, η Ασφάλεια και Άμυνα ως Έννοιες Αλληλένδετες, το Προφίλ της Ήπιας Ισχύος της ΕΕ, η Αναγκαιότητα μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ταυτότητας και η Στρατηγική Αντίληψη της ΕΕ. Το Κεφάλαιο 4 με τίτλο Η Προοπτική μιας Ευρω-Μεσογειακής Στρατηγικής Ασφάλειας περιλαμβάνει ενότητες όπως η Ανάλυση και Προτεραιοποίηση των Απειλών, οι Αμυντικές Πρωτοβουλίες και Συνεργασίες, το Συνεργατικό Αμυντικό Δυναμικό του Ευρω-Μεσογειακού Χώρου, την Ελληνο-Γαλλική Αμυντική Συμφωνία, τη Δυνατότητα Διαχείρισης Μη Στρατιωτικών Κρίσεων, τη Σημασία της Πολιτικής Προστασίας και την Ευρω-Μεσογειακή Στρατηγική Ασφάλειας ως Αφετηρία της Ευρωπαϊκής Άμυνας. Στο 5ο και τελευταίο Κεφάλαιο ακολουθούν συμπεράσματα και συζήτηση σε σχέση με τα θέματα που αναλύθηκαν στο κυρίως μέρος της εργασίας.