Ο δράκος Intra Portas: η οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Ελλάδα - Καλαϊτζίδης, Ιωάννης (2022)
Η αδιαμφισβήτητη οικονομική άνοδος της Κίνας και οι προκλήσεις που αυτή συνεπάγεται για το παγκόσμιο σύστημα, αποτελεί δίχως άλλο, ένα από τα πλέον επίκαιρα θέματα. Η εφαρμογή της στρατηγικής της ήπιας, ειρηνικής δύναμης από πλευράς Κίνας με κύριο όχημα τις επενδύσεις, η οποία εκμεταλλεύτηκε ταυτόχρονα τα κενά των πολιτικών της Ε.Ε και των ΗΠΑ, είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του οικονομικού της αποτυπώματος. Παράλληλα υλοποιούμενες πρωτοβουλίες της ΛΔΚ όπως η ΒRI, η ΜΙC2025 και η “17+1”, προβληματίζουν σχετικά με τις δυνατότητές της ως περιφερειακής αλλά και παγκόσμιας δύναμης. Οι κινέζικες ΑΞΕ στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας, και η τυχόν πολιτική μόχλευση που θα μπορούσαν να προκαλέσουν, χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης λόγω της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας και της μακροχρόνιας συμμετοχής της στους σημαντικότερους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς θεσμούς και οργανισμούς της Δύσης. Παρόλο που δε διαπιστώνεται να υπάρχει εμφανής πολιτική επιρροή της Κίνας στις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, προβληματίζει η στάση χωρών της περιφέρειας της Ευρώπης ως προς τα κινέζικα συμφέροντα. Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του οικονομικού της μοντέλου, η περαιτέρω οικονομική διείσδυση της σε τρίτες χώρες και η απόκτηση και χρησιμοποίηση υψηλής τεχνολογίας για τη στρατιωτική της ενίσχυση, θα κρίνουν εάν η Κίνα θα καταστεί παγκόσμια υπερδύναμη και θα αμφισβητήσει το υφιστάμενο status quo. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω είναι ο χρόνος, ο οποίος αποτελεί τελικά και τον κρίσιμο καταλύτη των εξελίξεων.