Οι ελληνοτουρκικές κρίσεις του 1976 και 1987: συγκριτική και αναλυτική παρουσίαση τους - Σαμπάνης, Κωνσταντίνος (2022)
Οι κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις του 1976 και του 1987 έφεραν τα δύο κράτη πολύ κοντά στη σύγκρουση. Η επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών ξεκίνησε κατά κύριο λόγο από τις αρχές της δεκαετίας του 701 και έπειτα, χρονικό σημείο από το οποίο η Τουρκία άρχισε να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και διεθνείς συνθήκες. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός, ότι η Τουρκία ήδη από την δεκαετία του 70 απειλεί την Ελλάδα ότι αν προχωρήσει σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της βάση του δικαίου της θάλασσας, αυτό θα αποτελέσει αιτία πολέμου2 3. (casus belli). Παρότι ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην επέκταση των ναυτικών της μιλίων που αποτελεί δικαίωμα της όπως προ είπαμε, οι διαμάχες και οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έλειψαν.