Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε: ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών στη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα - Παπαδογιωργάκη, Σταματία (2022)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της μετανάστευσης στο πλαίσιο της ΕΕ από νομική και θεσμική άποψη από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Αρχικά γίνεται αναφορά στις έννοιες και τους όρους που σχετίζονται με την μετανάστευση. Στη συνέχεια ακολουθεί η ιστορική εξέλιξη της διαχείρισης της μετανάστευσης μέσα από τις Συνθήκες και τις Συμφωνίες. Στην ανάλυση περιλαμβάνονται και σημαντικά στοιχεία για το σύστημα Ασύλου της Ευρωπαϊκή Ένωσης και την εξέλιξη του μέσα από το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Πέρα από την μεταναστευτική πολιτική αναλύεται ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Θεσμών στην διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα. Με επίκεντρο την Ελλάδα και την προσφυγική κρίση του 2015, θα γίνει ανάλυση της «προσέγγισης Hotspot» και εκτενής αναφορά στους οργανισμούς FRONTEX, EASO και EUROPOL αναλύοντας για τον καθένα ξεχωριστά τον ρόλο του και την δράση του στην Ελλάδα και στα Hotspots. Τέλος γίνεται μια παρουσίαση της Διαδικασίας Ασύλου στην Ελλάδα κυρίως μετά την ίδρυση της νέας Υπηρεσίας Ασύλου. Αναλύεται η διαδικασία καταγραφής, συνέντευξης και απόδοσης απόφασης ασύλου καθώς επίσης και ποιες είναι οι διαδικασίες στα Κέντα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και με ποιο τρόπο συμμετέχουν σε αυτές οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Συμπερασματικά γίνεται μια αποτίμηση της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και της τρέχουσας κατάστασης στην διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα.