Η ευρωπαϊκή προοπτική ένταξης της Αλβανίας - Καστανάκη, Δέσποινα (2022)
Η Αλβανία σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο. Ωστόσο ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να έχει σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα , ισχυρές κρατικές δομές και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αύξηση της εγκληματικότητας, η διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό και στο δικαστικό σώμα, η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων προβληματίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αλβανία την 20η Μαρτίου του 2020 μπορεί να πέτυχε την πολιτική συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης , γεγονός που αποτελεί αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που κατέβαλε, ωστόσο η ενταξιακή της πορεία είναι μακρά καθότι παρουσιάζει σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές αδυναμίες που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ομαλής δημοκρατικής μετάβασης και στις ισχυρές πολιτικές ομάδες του παρελθόντος. Η εργασία αυτή αποτελείται από τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο, περιέχει στοιχεία σχετικά με τον οργανισμό της Ε.Ε. Το δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζει την πορεία προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση μέσω της διαδικασίας της Διεύρυνσης και αναλύει τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων. Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο περιγράφει την εικόνα της Αλβανίας σήμερα, τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση , τους ανασταλτικούς παράγοντες της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης και παρουσιάζει τον καθοριστικό ρόλο της χώρας μας όσον αφορά τη ενταξιακή της πορεία, ως συνορεύων κράτος - μέλος της Ε.Ε.