Η λιβυκή κρίση: τα αίτια της και οι περιφερειακές της επιδράσεις - Καζαντζίδης, Νικόλαος; Kazantzidis, Nikolaos (2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία σκοπεύει στην ανάδειξη των εσωτερικών αντιφάσεων και αντιπαλοτήτων που υπήρχαν σε λανθάνουσα κατάσταση στην Λιβύη και οι οποίες με την ανατροπή του καθεστώτος του Συνταγματάρχη Καντάφι, ήρθαν στην επιφάνεια. Το ζήτημα των φυλών, η αντιπαλότητα μεταξύ κοσμικών και ισλαμικών πολιτικών δυνάμεων οδήγησαν σε εμφύλιο πόλεμο σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία αναδιατάσσεται η ισχύς σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Έτσι μικρές και μεσαίες δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν στην λιβυκή κρίση μετατρέποντας την σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η ανάδειξη αυτών των ιδιαίτερών χαρακτηριστικών της Λιβύης, με σκοπό την κατανόηση αφενός των αίτιων της λιβυκής κρίσης και αφετέρου του τρόπου με τον όποιο οι ξένες δυνάμεις προσπαθούν να την εκμεταλλευθούν προς όφελός τους. Για τον σκοπό αυτό θα αναλυθούν τα αίτια της εξέγερσης, οι παράγοντες που οδήγησαν στον εμφύλιο, ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο της σύγκρουσης, καθώς επίσης και ο περιφερειακός αντίκτυπος της σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στη Λιβύη από το 2014 μέχρι σήμερα. Τέλος, θα αναλυθούν η πολιτική και οι στόχοι των ξένων δυνάμεων που αναμειγνύονται εμμέσως ή αμέσως στην λιβυκή κρίση αλλά και η δράση των διεθνών Οργανισμών, κυρίως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ως συμπέρασμα μπορεί να ειπωθεί ότι η λιβυκή κρίση δεν φαίνεται να τελειώνει αντιθέτως μάλλον βαθαίνει. Αυτό συμβαίνει καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λιβύης δεν διευκολύνουν την επίτευξη μίας πολιτικής λύσης, ενώ παράλληλα η εμπλοκή των ξένων δυνάμεων δημιουργεί ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος στο όποιο κανείς δεν μπορεί να υποχωρήσει. Τέλος, η μετατροπή του λιβυκού κράτους σε ένα αποτυχημένο κράτος (failed state) αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το υποσύστημα καθώς αποτελεί πηγή ασύμμετρων απειλών.