Το ΝΑΤΟ και η κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 - Σκαρλατούδη, Αναστασία; Skarlatoudi, Anastasia (2022)
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είχε σημαντικές επιπτώσεις στα Βαλκάνια, περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που χαρακτηρίζεται από διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες και προσπάθειες για την συγκρότηση εθνικών κρατών οι οποίες χρονολογούνται από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το τέλος της διπολικής εποχής μετέβαλλε την εξωτερική πολιτική των κρατών, έθεσε νέους προβληματισμούς πολιτικής, ηθικής και νομικής φύσης στη διεθνή κοινότητα και προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΝΑΤΟ, του αμυντικού οργανισμού που κύριο σκοπό είχε να διασφαλίζει την αποτροπή ένοπλης επίθεσης για τα κράτη μέλη του. Στην παρούσα εργασία μελετάται η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η κρίση που διήλθαν την μεταψυχροπολεμική εποχή με τις εθνικιστικές συγκρούσεις και τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις, τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, πρώτα στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και έπειτα στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και των ρόλων των διεθνών δρώντων. Τέλος, εξάγονται συμπεράσματα για τους λόγους που έγιναν οι επεμβάσεις αυτές, την νομιμότητά τους και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη δημιουργία των νέων κρατών όπως αυτά διαμορφώθηκαν την κρίσιμη δεκαετία του 1990.