Η ριζοσπαστικοποίηση του Ισλάμ, η τρομοκρατική του δράση και η ‘’σύνδεσή’’ του με τις προσφυγικές ροές στην ΕΕ: οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 - Ζαρμακούπης, Αθανάσιος-Χρήστος (2022)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας αυτής είναι η μελέτη του φαινομένου της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης - με βάση το Ισλάμ - σε συνάρτηση με τις προσφυγικές ροές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να εξεταστεί κατά πόσο αυτά τα δύο θέματα σχετίζονται. Κατά την εξέλιξη της εργασίας, αναπτύσσονται οι θεωρίες της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, εξετάζεται ο ρόλος της προσφυγικής κρίσης για την ανάδειξη του φαινομένου της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και παρατίθενται οι πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΕ για την αντιμετώπιση τους. Το παράδειγμα της Γαλλίας και ειδικότερα, η ανάλυση των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015 στο Παρίσι αλλά και του προφίλ των δραστών επιβεβαιώνουν την εφαρμογή των ανωτέρω θεωριών, ενώ παράλληλα προσδιορίζεται και η συμβολή των μεταναστευτικών ροών. Έπειτα, προσεγγίζονται οι συνέπειες των επιθέσεων στην γαλλική κοινωνία και κατ’ επέκταση στην ΕΕ. Εν προκειμένω, καθοριστική σημασία για την διασπορά τρόμου στην Ευρώπη έχει και η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS. Δεδομένων των στοιχείων αυτών, γεννάται το ερώτημα κατά πόσο «εισάγονται» τρομοκράτες. Συμπερασματικά, προκύπτει ότι κατά κύριο λόγο, οι παθογένειες των ευρωπαϊκών κοινωνιών - αναφορικά με την ένταξη των μεταναστευτικών ροών των προηγουμένων δεκαετιών - ήταν αυτές που οδήγησαν στην εκκόλαψη τρομοκρατών αλλά και την ριζοσπαστικοποίηση τους εντός ευρωπαϊκού εδάφους. Ακόμα, προκύπτει πως η έξαρση της προσφυγικής κρίσης του 2015 συνέβαλε περισσότερο στην καλλιέργεια της ξενοφοβίας, της ανασφάλειας αλλά και στην εσφαλμένη ταύτιση - στο μυαλό των ευρωπαίων πολιτών - του μουσουλμανικού κόσμου με την ισλαμιστική τρομοκρατία, παρά στην αύξηση της τρομοκρατίας αυτής κάθε αυτής. Αδιαμφισβήτητα, η ισλαμιστική τρομοκρατία στην ΕΕ βρέθηκε στο απόγειο της το 2015· όμως αυτό ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών παραγόντων. Από την πλευρά της, η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα και συνεχώς αναπροσαρμόζει την ατζέντα της και λαμβάνει μέτρα, άλλοτε με μεγαλύτερη κι άλλοτε με μικρότερη επιτυχία.