Το νομικό καθεστώς των προσφύγων από χώρες του αραβικού κόσμου στην ελληνική έννομη τάξη - Μελλίνη, Δήμητρα (2022)
Η πρόσφατη προσφυγική κρίση έπληξε σοβαρά την Ελλάδα, η οποία αποτελεί χώρα πρώτης εισόδου για συντριπτικά μεγάλο αριθμό πολιτών τρίτων χωρών κινούμενων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2015, εξαιτίας κυρίως της έντασης της συριακής κρίσης, η Ελλάδα βίωσε εισροές πολιτών τρίτων χωρών στην επικράτειά της χωρίς προηγούμενο, κυρίως εκ των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία. Το 2015 έγινε καταγραφή 861.630 αφίξεων στην Ελλάδα, από το λιμενικό και την αστυνομία, αριθμός 20 φορές υψηλότερος συγκριτικά με το 2014. Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να διερευνήσει το Νομικό καθεστώς των προσφύγων προερχόμενων από τον αραβικό κόσμο στην ελληνική έννομη τάξη. Προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της εργασίας και τα επιμέρους ερευνητικά ερωτήματα, γίνεται αξιοποίηση της βιβλιογραφίας (ελληνικής και αγγλικής), της διεθνούς, ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, πληροφοριών και στατιστικών δεδομένων (της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κτλ), δημοσιευμάτων του ελληνικού και ξένου τύπου καθώς και εκθέσεων και στατιστικών στοιχείων από κρατικούς και μη φορείς (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Αμνηστία κτλ).