Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας και οι φιλοδοξίες του - Κιλασίν, Αϊσέν (2022)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναδείξει μιας διαφορετικής οπτικής γωνίας, για την γνώμη που κυριαρχεί ,για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Για την εκπλήρωση του σκοπού ,αναλύονται τα κύρια κίνητρα που οδηγούν στην πυρηνικοποίηση ενός κράτους και η στάση της Τουρκίας. Παρέχονται πληροφορίες για την ενεργειακή ζήτηση της Άγκυρας. Η ενότητα αυτή, αποτελεί σημαντική για την κατανόηση της κύριας επιδίωξης της Τουρκίας για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται η ενεργειακή πολιτική της χώρας καθώς και η γεωπολιτική και γεωστρατηγική της σημασία. Επίσης γίνεται αναφορά για το διεθνές περιβάλλον την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και παρατίθενται τα βασικότερα ιστορικά γεγονότα, με την σχετική προσπάθεια της Τουρκίας για την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος. Τα ιστορικά γεγονότα αναλύονται σε τέσσερις χρονικές περιόδους από την δεκαετία του 1950 έως και σήμερα, παρέχοντας πληροφορίες για το νομικό και ιστορικό υπόβαθρο των σχεδιαζόμενων πυρηνικών σταθμών στο Akkuyu, στο Sinop και την İğneada. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά για τις φιλοδοξίες του πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας,η οποία αποτελεί ένα από το κύριο μέρος της μελέτης. Τέλος, καταγράφονται οι κύριοι προβληματισμοί και ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, που αφορούν την διαχείριση των αναλωθέντων καυσίμων, η σεισμικότητα της περιοχής και η απόκτηση των πυρηνικών όπλων.