Μελέτη του ανεμολογικού καθεστώτος και των ετησίων στη Μεσόγειο με τη βοήθεια κλιματικών μοντέλων: ιστορική περίοδος και προβολή στο μέλλον - Λεκάκου, Κυριακή-Μαρία (2022)
Το κλιματικό καθεστώς και η πιθανή αλλαγή του είναι σημαντικά θέματα που πρέπει να διερευνηθούν προκυμένου να αποκαλυφθούν συγκεκριμένες τάσεις των μελλοντικών καιρικών συνθηκών. Σε αυτή τη μελέτη, αναλύονται μηνιαίες τιμές της ταχύτητας και κατεύθυνσης του ανέμου, από δύο κλιματικά μοντέλα και δύο σενάρια RCP για αλλαγές για τις περιόδους 2021-2050 και 2071-2100, πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, εστιάζοντας στην μεταβλητότητα του εποχικού φαινομένου των ετησίων που κυριαρχούν στο Αιγαίο το καλοκαίρι. Χρησιμοποιώντας αυτές τις προβολές δημιουργήθηκαν χάρτες, γραφήματα και πίνακες. Τα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση της επιφανειακής ταχύτητας του ανέμου, συνοδευόμενη από αλλαγές κατεύθυνσης, στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Αυτές οι αλλαγές είναι πιο έντονες τον Ιούλιο, φτάνοντας το 70% αύξηση της ταχύτητας του ανέμου και αρκετά σημαντικό και τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας το 40% και για τα δύο σενάρια κατά την περίοδο 2071-2100. Επιπλέον, η θάλασσα του Alboran παρουσιάζει αύξηση της μηνιαίας ταχύτητας ανέμου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που φτάνει τα 1,2 m/s. Η Αδριατική θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η Λεβαντινή θάλασσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρουσιάζουν μείωση που φθάνει το 44,5% και το 42,5% αντίστοιχα.