Θαλάσσια απορρίμματα λόγω προσφυγικών ροών στο υποθαλάσσιο τμήμα της παράκτιας περιοχής της Κρατήγου (ΝΑ Λέσβος) - Κωνσταντής, Δημήτριος (2022)
Η παρούσα έρευνα προσεγγίζει το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων που βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με τις προσφυγικές ροές που εκδηλώθηκαν στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο υποθαλάσσιο τμήμα της παράκτιας περιοχής της Κρατήγου (ΝΑ Λέσβος ), σε βάθη 0 - 34 m. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν (α) μία δορυφορική εικόνα WorldView2 για την ταξινόμηση ενδιαιτημάτων σε βάθος μέχρι περίπου 10 m, (β) δεδομένα SSS για τον προσδιορισμό των ενδιαιτημάτων σε μεγαλύτερα βάθη αλλά και για τον έλεγχο της δυνατότητας εντοπισμού απορριμμάτων σχετικών με την προσφυγική κρίση, και (γ) στοιχεία από συστηματική υποβρύχια παρατήρηση για τον υπολογισμό της αφθονίας και της πυκνότητας των απορριμμάτων, με σκοπό τη δημιουργία χάρτη χωρικής κατανομής τους. Η ανάλυση της δορυφορικής εικόνας μας έδωσε πληροφορία για το βαθύ όριο της ποσειδωνίας μέχρι 26 m βάθος, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα του SSS. Στα δεδομένα του SSS εντοπίστηκαν 297 πιθανοί ‘’στόχοι’’ από τους οποίους εξετάστηκαν οι 36, με πολλούς παράγοντες, λογιστικούς της έρευνας, τεχνικούς και φυσικούς (π.χ μέγιστη διακριτική ικανότητα του SSS, κάλυψη αντικειμένων από νεκρά φύλλα ποσειδωνίας και ίζημα κ.α.), να καθιστούν μη δυνατό τον εντοπισμό ή ταυτοποίηση όλων των απορριμμάτων. Η εκτίμηση της πυκνότητας των απορριμμάτων (1102 αντικείμενα/km2 ), σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες στην περιοχή της Μεσογείου, καθιστά την περιοχή επιβαρυμένη, με τα απορρίμματα που έχουν άμεση σύνδεση με τις προσφυγικές ροές να αντιστοιχούν ~16% του συνόλου. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη κατηγορία απορριμμάτων φαίνεται να εγκλωβίζεται κοντά στην ακτή, σε αντίθεση με τα απορρίμματα που δε συνδέονται με τις προσφυγικές ροές τα οποία εντοπίζονται σε αυξημένες συγκεντρώσεις ακόμη και σε βαθύτερα σημεία. Προσεγγίζοντας συνολικά τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη μελέτη, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη μεθοδολογία μπορεί να αποτελέσει μια γρήγορη και οικονομική πρόταση ως ολοκληρωμένης μεθόδου παρακολούθησης της συγκέντρωσης των απορριμμάτων σε παράκτιες περιοχές.