Εκτίμηση επικινδυνότητας από την παρουσία μικρορύπων σε στραγγίσματα ελληνικών Χ.Υ.Τ.Α. - Ντάιου, Κωνσταντίνα-Μαρία (2022)
Ο οικολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με τους αναδυόμενους οργανικούς μικρορύπους διερευνήθηκε σε στραγγίσματα ελληνικών Χ.Υ.Τ.Α.. Τα στραγγίσματα των Χ.Υ.Τ.Α. που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τεστ τοξικότητας με τη Lemna minor και αναλύθηκαν για αναδυόμενους οργανικούς μικρορύπους. Τα δεδομένα τοξικότητας συλλέχθηκαν μέσω της διεθνούς βιβλιογραφίας ή χρησιμοποιώντας το ECOSAR και υπολογίστηκαν τα πηλίκα επικινδυνότητας των στραγγισμάτων, για 3 διαφορετικούς υδρόβιους οργανισμούς (ψάρια, Daphnia magna, μικροφύκη). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ανιχνεύθηκαν 68 μικρορύποι, όπου οι 43 είχαν RQ > 1. Τα μελλοντικά εθνικά προγράμματα παρακολούθησης, χρήζει να συμπεριλάβουν συγκεκριμένους μικρορυπαντές που είναι πιθανό να θέτουν σε οικολογικό κίνδυνο το υδατικό περιβάλλον.