Τεχνολογίες μείωσης πλεονάζουσας ιλύος - Σιαφάκας, Βασίλης (2022)
Η Διπλωματική αυτή έχει σαν στόχο την μελέτη των τεχνικών μείωσης παραγόμενης ιλύος. Ανέδειξε σύγχρονες βιβλιογραφικές αναφορές στο πεδίο των τεχνικών μείωσης ιλύος, παρουσίασε 3 Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) (Μυτιλήνη, Καστοριά, Βέροια) που εφαρμόζουν μια τεχνική για τη μείωση της παραγόμενης ιλύος, προσθήκη μικροοργανισμών και μια ΜΕΛ (Βόλος) όπου εφαρμόστηκε η ίδια τεχνική αλλά εγκαταλείφθηκε. Πάρθηκαν στοιχεία λειτουργίας των ΜΕΛ πριν και μετά την εφαρμογή της τεχνικής ώστε να υπάρχουν συγκρίσιμα μεγέθη και να εξάγονται συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΛ πριν και μετά την εφαρμογή της τεχνικής. Επίσης λειτούργησε μια πειραματική διάταξη στην οποία 3 φιάλες τροφοδοτούνταν με λύματα και στις οποίες προστίθονταν η ουσία 3,5-dichloro-N-(3,4-dichlorophenyl)-2-hydroxybenzamide (TCSA) στη φιάλη Φ2, οι μικροοργανισμοί στη φιάλη Φ3 και η φιάλη Φ1 λειτουργούσε ως control και στο πείραμα μελετήθηκε η επίδραση των προστιθέμενων ουσιών στην παραγωγή ιλύος στις φιάλες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρουσίαση των μονάδων δεν προσφέρει καλή εικόνα για τον τρόπο λειτουργία τους πριν και μετά τη χρήση των μικροοργανισμών, λόγω κακής επικοινωνίας με τους υπεύθυνους και έλλειψη παροχής στοιχείων για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΛ. Από τα αποτελέσματα του πειράματος φάνηκε ότι η Φ2 (TCSA) είχε τη μικρότερη συγκέντρωση στερεών σε σχέση με το control και τη Φ3 (μικροοργανισμοί), ενώ από τα αποτελέσματα των μετρήσεων pH και ΝΗ4 -Ν στο επεξεργασμένο λύμα έδειξαν ότι επηρεάστηκε η λειτουργία της νιτροποίησης στη Φ2. Ακόμη ο δείκτης SVI30 στη Φ2 ήταν ο μεγαλύτερος από τις άλλες δύο φιάλες καθόλη τη διάρκεια του πειράματος.