Σερπεντινικές περιοχές της Λέσβου: οικολογία και γεωχημεία - Μάστορας, Πέτρος (2022)
Η οικολογία των σερπεντινικών περιοχών έχει μεγάλο ενδιαφέρoν καθώς είναι περιοχές με πολλούς περιορισμούς ως προς την ανάπτυξη των φυτών. Στην Λέσβο υπάρχουν σερπεντινικές περιοχές όπου φύεται το Alyssum lesbiacum η μελέτη του οποίου έχει κερδίσει μεγάλο ενδιαφέρον. Η γεωχημεία του Ni στις σερπεντινικές περιοχές της Λέσβου όπου απαντάται το A. lesbiacum και ο τρόπος που επηρεάζει την συσσώρευση του Ni είναι ένας παράγοντας που δεν έχει μελετηθεί ακόμη και αποτελεί σκοπό της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την διερεύνηση της παραπάνω υπόθεσης είναι ένα σχήμα κλασματικών εκχυλίσεων 3 σταδίων που προτείνεται από το Community Bureau of Reference (BCR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό φυσικοχημικών παραμέτρων των εδαφών στις περιοχές μελέτης. Βασικά αποτελέσματα της εργασίας είναι η μη ύπαρξη διαφορών ως προς την γεωχημική κατανομή του Ni στις περιοχές μελέτης και σε καμία περιοχή η επίδραση του A. lesbiacum δεν ήταν στατιστικά σημαντική ως προς την συγκέντρωση και την εδαφική κατανομή του Ni στο έδαφος