Eφαρμογή της συγκριτικής αξιολόγησης (bencmarking) σε μονάδες υγείας του Β.Α.Αιγαίου: βέλτιστες πρακτικές νοσοκομείων - Τώρα, Ουρανία (2022)
Μέσω της παρούσας εργασίας καταγράφονται οι προσπάθειες των φορέων και παρόχων υγείας να υιοθετήσουν την τεχνική bemchmarking (συγκριτικής προτυποποίησης) στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού τους και να αναζητήσουν βέλτιστες πρακτικές που επικρατούν στον κλάδο υγείας με στόχο την επίτευξη της άριστης απόδοσης. Κύριο μέλημα όλων είναι η εξεύρεση ανταγωνιστικών στόχων που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τις αδυναμίες τους, «τα κενά απόδοσης του οργανισμού τους», προωθώντας τον πειραματισμό νέων μέσων ποιοτικής βελτίωσης, μέσω της χάραξης και εφαρμογής δομημένων δράσεων για τη διόρθωσή τους. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής εξαρτάται από παράγοντες όπως ο προσανατολισμός του οργανισμού, ο δημόσιος ή ιδιωτικός χαρακτήρας του και ο κλάδος, ο τομέας που είναι ανεπαρκής και χρειάζεται βελτίωση. Η μέτρηση της απόδοσης μέσω ποιοτικών δεικτών KPIs και CSF είναι πολύτιμος οδηγός διότι με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις συγκρίσεις τομέων και υπηρεσιών ανάμεσα σε οργανισμούς επιτυγχάνεται καλύτερη κατανομή πόρων. Συμβάλει στην ορθή λήψη αποφάσεων. Διευκολύνει την άσκηση διοίκησης, καθώς παρέχει σαφή βάση σχεδιασμού και ελέγχου. Βοηθά στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες των οργανισμών δημοσίου τομέα. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η ορθή επιλογή των δεικτών μέτρησης της απόδοσης και ποιότητας, από τα μεσαία και ανώτερα διευθυντικά στελέχη των οργανισμών, ώστε αυτοί να αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική και τους στόχους του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, ανά περίπτωση. Η εισήγηση διακρίνεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος αρχικά αναλύεται η έννοια της συγκριτικής αξιολόγησης – προτυποποίησης και ειδικότερα στον τομέα της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης, οι τύποι και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν καθώς και κάποια παραδείγματα εφαρμογών της στον κλάδο της υγείας και τα νοσοκομεία. Στο δεύτερο μέρος γίνεται αναφορά στη σπουδαιότητα της ποιότητας, στους δείκτες απόδοσης, στους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας CSF και στους βασικούς δείκτες απόδοσης KPIs και τονίζεται η διαφορά τους. Αναλύεται η έννοια των βέλτιστων πρακτικών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και παρουσιάζονται οι καλές πρακτικές της ηλεκτρονικής υγείας και μη σε χώρες της Ε.Ε. καθώς και οι επιπτώσεις της συγκριτικής αξιολόγησης στο σύστημα υγείας, στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Στο τρίτο μέρος ακολουθεί μία παρουσίαση του Εθνικού και Ιδιωτικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και συγκεκριμενοποιούνται κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μονάδων υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου, στην οποία έλαβε χώρα και η έρευνα, η οποία θα παρουσιασθεί και διεξήχθη σε στελέχη δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων αλλά και ιατρείων. Η έρευνα φιλοδοξεί να αναδείξει τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης και τα οφέλη της στον κλάδο υγείας, να προβάλλει κάποιες εφαρμοσμένες καλές πρακτικές που έχουν επιφέρει σημαντική ωφέλεια σε μονάδες υγείας της Ευρώπης. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν σχετικά με την εξοικείωσή τους με τη συγκριτική ανάλυση και τις καλές πρακτικές είναι ιδιαίτερα σημαντικά και η όποια αξιοποίησή τους θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των παθολογιών, στη βελτίωση διαδικασιών και μεθόδων και ιατρείων, στην αύξηση της διοικητικής και οικονομικής αποδοτικότητας, της υιοθέτησης καλών πρακτικών και της διάδοσης της καινοτομίας. Όπως διαπιστώθηκε οι οργανισμοί υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ένα μικρό αριθμό KPIs, τα οποία είναι κρίσιμα για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης/ του φορέα, την ικανοποίηση των ασθενών και τους στόχους της ανώτερης διοίκησης. Η υιοθέτηση καλών πρακτικών θα επιφέρει δυνατά αποτελέσματα σε μικρότερο χρόνο και με το ελάχιστο δυνατό κόστος στο φορέα εφαρμογής.