Αξιολόγηση της επίδρασης παραμέτρων συλλογής στη μείωση του χρόνου προετοιμασίας παραγγελιών, με χρήση προγράμματος προσομοίωσης: μελέτη περίπτωσης σε εταιρία εμπορίας καλλυντικών - Χριστοδούλου, Ιωάννα (2022)
Η εφοδιαστική αλυσίδα περιλαμβάνει ένα σύνολο μεθόδων και εργαλείων, που χρησιμοποιούνται αρμονικά και αποδοτικά, για την οργάνωση ενός συστήματος εφοδιασμού. Το σύστημα αποτελείται από τους προμηθευτές, τους παραγωγούς, τους χονδρέμπορους, τους λιανέμπορους και τους τελικούς πελάτες. Στην πλειονότητα των ως άνω κρίκων, η ύπαρξη αποθηκευτικών χώρων είναι κρίσιμη μιας και υποστηρίζει τον ομαλό εφοδιασμό των επόμενων κρίκων της αλυσίδας. Στις αποθήκες εκτείνονται δραστηριότητες παραλαβής αποθήκευσης, διαχείρισης και αποστολής. Το εν λόγο πλήθος δραστηριοτήτων, έχει ως στόχο τη σωστή εξυπηρέτηση πελατών, με το λιγότερο δυνατό κόστος, αλλά ταυτόχρονα την μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην αγορά. Είναι γεγονός, ότι από όλες τις διαδικασίες που εκτελούνται σε μια αποθήκη, η συλλογή παραγγελιών (order picking) θεωρείται από τις βασικότερες και ταυτόχρονα πιο δαπανηρές λειτουργίες της. . Στόχος των εταιριών, είναι να μειώσουν τους χρόνους συλλογής και να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων που εκτελούν το αποθηκευτικό έργο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, υπάρχουν πολλαπλές παράμετροι που επηρεάζουν τη διαδικασία της συλλογής και τα οποία μπορούν να μελετηθούν. Για παράδειγμα, η πολιτική δρομολόγησης των πικαδόρων μέσα στην αποθήκη, δηλαδή το πώς θα κινούνται οι πικαδόροι, ώστε να πραγματοποιήσουν τη συλλογή παραγγελιών, ακόμα και το τι σύστημα θα χρησιμοποιεί η ίδια η αποθήκη όπως για παράδειγμα χειροκίνητο, ημιαυτοματοποιημένο ή αυτοματοποιημένο. Τα προαναφερόμενα παραδείγματα, μπορούν να εξετασθούν με τη χρήση προγράμματος προσομοίωσης από μια σειρά what-if σεναρίων. Συγκεκριμένα τα μοντέλα προσομοίωσης παρουσιάζουν την υφιστάμενη κατάσταση με χρήση πραγματικών δεδομένων και στη συνέχεια προτείνεται μια εναλλακτική λύση που θα βελτιώσει την ήδη υπάρχουσα. Στην συγκεκριμένη διπλωματική εργασία θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από πειράματα με στόχο την αξιολόγηση της επίδρασης παραμέτρων συλλογής στη μείωση του χρόνου προετοιμασίας παραγγελιών μέσω χρήσης προγράμματος προσομοίωσης. Ως αποτέλεσμα, επιδιώκουμε να προσδιορίσουμε την κατάλληλη τιμή ανά παράμετρο υπό εξέταση, που βελτιστοποιεί τον χρόνο ολοκλήρωσης της συλλογής παραγγελιών.