Google trends index in finance: could it be a useful tool? - Tzanakis Polydoros (2022)
Η διπλωματική εργασία εξετάζει από την πλευρά της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής (behavioural finance), πώς κάποια σύγχρονα εργαλεία που ποσοτικοποιούν τάσεις κοινωνικών δικτύων μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση της πορείας των χρηματαγορών και κάποιων αλόγιστων αποδόσεων που παρατηρούνται κατά καιρούς. Το χρησιμοποιούμενο εργαλείο είναι το Google Trends. Στόχος είναι να αναδειχθεί η χρησιμότητά του ως μια συμπεριφορική παράμετρος που συνδέει τον όγκο αναζητήσεων διαφόρων λέξεων-κλειδιών με αγορές μετοχών και ομολόγων. Ο δείκτης συνδυάζεται με κλασσικές μεθόδους ανάλυσης χρονολογικών σειρών (time series) και θεωρίας σημάτων, όπως: • Γενικευμένα Αυτοπαλίνδρομα υποδείγματα υπό Συνθήκης Ετεροσκεδαστικότητας (GARCH models) • ανάλυση Διαστρωματικών-Χρονολογικών δεδομένων (Panel data) • Κυματιδιακή ανάλυση Συσχέτισης μεταξύ σημάτων (Wavelet Coherence analysis)