Μελέτη του κλάδου της τσιμεντοβιομηχανίας στην Ελλάδα της κρίσης, 2010 - 2019 - Μπέσης, Θοδωρής (2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να εξετάσει σε πρώτη φάση, το θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο έχει βασιστεί ολόκληρος ο μηχανισμός της βιομηχανίας παραγωγής τσιμέντου και εν συνεχεία, να μελετήσει την πορεία της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Ο χρονικός ορίζοντας που έχει επιλεχθεί αφορά τη δεκαετία 2010 - 2019. Πριν την έναρξη της ύφεσης, ο κατασκευαστικός τομέας και ειδικά ο κλάδος του τσιμέντου, γνώρισε πρωτόγνωρη οικονομική άνθηση. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως την περίοδο εκείνη, οι ρυθμοί ανάπτυξης σκαρφάλωσαν σε πολύ υψηλά - για τα ελληνικά δεδομένα - επίπεδα. Αρχικά, η συνεχώς αυξανόμενη πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο μέχρι και το 2008, οδήγησε σε υπερπροσφορά στον τομέα της ιδιωτικής δόμησης και σε υπερβάλλουσα ζήτηση των κατοικιών. Επιπροσθέτως, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας το 2004, είχε σαν αποτέλεσμα την ολοκλήρωση μεγάλων και μακροπρόθεσμων έργων – κατασκευών, πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό φυσικά και με αυτή την πρωτοφανή οικονομική ύφεση, συνέβαλαν πρωτίστως στην καταβαράθρωση των πωλήσεων και μετέπειτα, ώθησαν σε στασιμότητα ολόκληρο τον κλάδο των κατασκευών, πόσο μάλλον τη τσιμεντοβιομηχανία. Μελετώντας ενδελεχώς τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων του κλάδου, ανέκυψαν οι εξής διαπιστώσεις. Αρχικά, η κρίση στον τομέα που μελετάμε, άρχισε να διαφαίνεται ήδη από τις αρχές του 2010, με την κορύφωσή της να τοποθετείται τη διετία 2012 - 2013. Παράλληλα, μικρή οικοδομική αύξηση εμφανίστηκε κατά διαστήματα, με την καλύτερη περίοδο για την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, να αποτελεί η διετία 2018 - 2019. Ωστόσο, οι όποιες προσδοκίες ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονικότητα που προέκυψαν από τα θετικά αποτελέσματα της προαναφερθείσας περιόδου, δυστυχώς εκμηδενίστηκαν απότομα, λόγω της έξαρσης της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού. Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να τονίσουμε, πως κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο εγχώριος κλάδος τσιμέντου επισκιάστηκε κατά κύριο λόγο, από μακρές περιόδους ύφεσης, με ορισμένες μικρές εκλάμψεις να παρατηρούνται, εξαιτίας της υλοποίησης δημοσίων έργων και της αποπεράτωσης μεγάλων οδικών δικτύων στη χώρα μας.