Τα ψυχογραφικά χαρακτηριστικά και τα κίνητρα τουριστών σκοτεινού τουρισμού - Γιαννάκη, Ευγενία (2022)
Η ανάγκη του ατόμου να έρθει σε επαφή με το διαφορετικό, με τον τρόμο, με τη φρίκη, με τα όριά του, δημιούργησε μια νέα εναλλακτική μορφή τουρισμού τον ‘’σκοτεινό τουρισμό’’. Η συγκεκριμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού έχει αρχίσει να έρχεται στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, όμως αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης φύσης από πάντα, αφού όλοι μας, τουλάχιστον μια φορά, έχουμε υπάρξει σκοτεινοί τουρίστες. Έχουμε επισκεφτεί τόπους, μνημεία τα οποία κουβαλάνε μαζί τους ένα σκοτεινό παρελθόν το οποίο αποτελεί την πιο ήπια μορφή σκοτεινού τουρισμού. Μέσω του σκοτεινού τουρισμού και της μακαβριότητας που κρύβεται πίσω από αυτόν, ο άνθρωπος καταφέρνει να εξελιχθεί και το επιζητάει όλο και περισσότερο με τα χρόνια και σε πιο έντονη μορφή. Γιατί λοιπόν ο φόβος είναι βασική μας ανάγκη; Γιατί ο σκοτεινός τουρισμός πλέον εξελίσσεται και αποτελεί βασική μορφή τουρισμού σχεδόν για όλους; Στην παρούσα εργασία να αναλυθεί η μορφή του σκοτεινού τουρισμού και οι διαστάσεις του αλλά και η ανάγκη του ανθρώπου να κυνηγάει συνέχεια τον φόβο και την αδρεναλίνη.