Περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε της περιόδου 2021-27: η περίπτωση της Ελλάδας (EΣΠΑ 2021-2027) - Χατζηνικολάου, Αλέξανδρος (2022)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη γέννησή της και ως αρχή της οργάνωσής της ανέκαθεν είχε την πολιτική συνοχής. Καθώς τα διάφορα συμμετέχοντα στην Ε.Ε κράτη-μέλη είχαν διαφορετικό σημείο εκκίνησης προς την πορεία ανάπτυξής τους και διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να δημιουργηθούν συνθήκες προώθησης της κοινής οικονομικής αναπτυξιακής πορείας. Στην παρούσα εργασία, μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης, γίνεται μια ιστορική αναδρομή στους στόχους και στις εφαρμοζόμενη πολιτική συνοχής, από τη δημιουργία της Ε.Ε μέχρι και τη σημερινή προγραμματική περίοδο 2021-2027. Παρουσιάζεται αναλυτικά το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την πολιτική συνοχής και διατυπώνονται οι επιμέρους ευρωπαϊκοί στόχοι για την επίτευξη κοινής περιφερειακής ανάπτυξης. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, κρίσιμη είναι η λειτουργία των Διαρθρωτικών Ταμείων και των πρόσθετων μηχανισμών και ευρωπαϊκών μέσων, καθώς η εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος περιφερειακής πολιτικής για την πλήρωση των ευρωπαϊκών στόχων χρήζει οικονομικής ενίσχυσης και σταθερών χρηματοδοτικών πηγών. Τέλος, αναφέρεται η περίπτωση της Ελλάδας ως κράτος-μέλος της Ε.Ε και παρουσιάζεται το πλαίσιο περιφερειακής πολιτικής για την επταετία 2021-2027, με το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2021-2027