Last mile delivery - Μητρούλας, Δημήτρης (2022)
Οι μεταφορές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχούς διαχείρισης ενός εφοδιαστικού δικτύου. Στη σημερινή συγκυρία με την ανάπτυξη του e-shopping μεγάλος όγκος προϊόντων πρέπει να παραδοθεί στον σωστό χρόνο, στον σωστό τόπο στους τελικούς παραλήπτες με τον πλέον οικονομικό τρόπο. Στη παρούσα εργασία εξετάζονται οι τελικές διανομές (last mile deliveries) καθώς και οι μέθοδοι βέλτιστης δρομολόγησης των προϊόντων από ένα σημείο κόμβο στον εκάστοτε πελάτη. Πιο γενικευμένα η εργασία αναφέρεται στον κλάδο των μεταφορών ως κομμάτι της δομής της εφοδιαστικής αλυσίδας όπου και περιγράφεται. Επιπρόσθετα αναφέρεται το βασικό πρόβλημα δρομολόγησης των οχημάτων καθώς και οι μέθοδοι ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη και η πιο οικονομική λύση για την εταιρεία. Συμπερασματικά τα αποτελέσματα της πρακτικής εφαρμογής δείχνουν ότι υπάρχουν μικρές αποκλίσεις σχετικά με τη μέθοδο που θα λύσουμε το πρόβλημα της δρομολόγησης και ουσιαστικά είναι στη κρίση της εκάστοτε επιχείρησης ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί.